Διχασμό ακόμη και με τον θάνατό της φέρνει η Μάργκαρετ Θάτσερ καθώς οι πρώην αντίπαλοί της «ξεσπάθωσαν» μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της τη Δευτέρα.
«Μακάρι να καεί στην κόλαση» έγραψε στο twitter o Τζορτζ Γκάλογουεϊ, πρώην Εργατικός και νυν ανεξάρτητος βουλευτής.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο πρόεδρος του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, Τζέρι Ανταμς, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην πολιτική κληρονομιά της. Δήλωσε ότι η Σιδηρά Κυρία «έπληξε και τον ιρλανδικό και τον βρετανικό λαό κατά τη θητεία της στην πρωθυπουργία. Εδώ στην Ιρλανδία, οι παλαιές δρακόντειες μιλιταριστικές πολιτικές που ακολούθησε παράτειναν τον πόλεμο και προκάλεσαν μεγάλο πόνο».
Σύμφωνα με τον «Guardian», καμία διαμαρτυρία από το αντίπαλο στρατόπεδο – των οπαδών της Θάτσερ – δεν κατάφερε να περιορίσει τους πανηγυρισμούς. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είχαν σαμπάνιες στο ψυγείο για χρόνια περιμένοντας αυτή την ευκαιρία», έγραψε η βρετανική εφημερίδα.
Οσο πιο βόρεια πηγαίνει κανείς στη Βρετανία, τόσο μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός με τον θάνατό της. Και, όσο πιο βόρεια, τόσο πιο ορατή η οργή σε ανθρώπους που αισθάνθηκαν ότι η Θάτσερ δεν έδινε δεκάρα γι’ αυτούς, τις ικανότητές τους ή για έναν πιο ήπιο κόσμο. Στη Σκοτία, η κληρονομιά της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας σκιάζει μέχρι σήμερα τη δημοτικότητα του Συντηρητικού Κόμματος ενώ πιστεύεται ότι συνέβαλε και στη διάσπαση της Βρετανίας (κυρίως ανάμεσα σε Αγγλία και Σκοτία).
Ο Ντέιβιντ Χόπερ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ανθρακωρύχων του Ντέραμ η οποία είναι πλέον σκιά του εαυτού της λόγω του πλήγματος που υπέστησαν οι ανθρακωρύχοι από τη Θάτσερ, μίλησε για λογαριασμό εκατομμυρίων ανθρώπων δηλώνοντας: «Δεν αισθάνομαι καμία συμπάθεια απέναντί της εξαιτίας αυτών που έκανε στην κοινότητά μας. Κατέστρεψε τα χωριά μας και τους ανθρώπους μας. Οσο μας αφορά, ο θάνατός της άργησε να έρθει».
Ο Χόπερ ανακοίνωσε την πρόθεση της Ενωσης Ανθρακωρύχων να διοργανώσει αντιδιαδήλωση την ώρα της κηδείας της Θάτσερ. «Τα παιδιά μας δεν έχουν δουλειά και η κοινότητά μας είναι γεμάτη προβλήματα. Δεν υπάρχουν δουλειές ούτε χρήματα και αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω της. Σε όσους θέλουν να την κλάψουν ένα έχω να πω: είναι τυχεροί που δεν τους φέρθηκε όπως σε μας».
Ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων Πίτερ Τάτσελ δήλωσε ότι επί Θάτσερ «οι συλλήψεις και οι καταδίκες για «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά» εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όπως και η βία και οι δολοφονίες κατά των γκέι».
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστοουν κατηγόρησε τη Θάτσερ ότι «όταν ξέγραψε την βιομηχανία μας, αποφάσισε ότι μπορούσε να ζήσει με δυο ή τρία εκατομμύρια ανέργους».