Το Μπέλφαστ, το Λονδίνο και η Γλασκόβη είναι μερικές από τις πόλεις όπου συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άτομα για να γιορτάσουν την είδηση του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στο Μπέλφαστ αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Free Derry, το οποίο κήρυξε την αυτονομία του το διάστημα μεταξύ 1969-1972, μια εξαιρετικά ταραγμένη και αιματηρή περίοδο στην ιστορία της Βορείου Ιρλανδίας.

Στη Γλασκόβη περίπου 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Τζορτζ Σκουέαρ, όπου το 1989 έγιναν οι διαδηλώσεις κατά του κεφαλικού φόρου (poll tax) που εισηγήθηκε η Θάτσερ.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στο Μπρίξτον του Λονδίνου, το σημείο όπου το 1981 είχαν ξεσπάσει ταραχές με αφορμή διαδηλώσεις κατά της οικονονομικής πολιτικής της Θάτσερ.

Βιτριολικά σχόλια συνοδεύουν την είδηση του θανάτου της Θάτσερ και στο Διαδίκτυο.

Με ένα γιγάντιο «Ναι» έχει ανανεωθεί η ιστοσελίδαisthatcherdeadyet.co.uk (είναι νεκρή η Θάτσερ επιτέλους;)και ρωτά «Πώς θα το γιορτάσετε;». Η σελίδα «μετρά» πάνω από 200 χιλιάδες «like» και διαρκώς αυξάνονται.

Η ιστοσελίδα λειτουργεί ως «κόμβος» για εκδηλώσεις που συνοδεύουν το θάνατο της Θάτσερ, καλεί τους Βρετανούς να το γιορτάσουν και το hashtag στο Twitter#nowthatchersdeadπαίρνει «φωτιά». Ειδικά για την περίσταση παρέχεται και soundtrack…

«Η κυρία δεν επιστρέφει» (This lady’s not returning) τονίζει ηιστοσελίδα, κάνοντας αντιπαραβολή με την θατσερική δήλωση-σταθμό «The lady is not for turning», την οποία έκανε η πρωθυπουργός σε πολιτική διάσκεψη το 1981 απευθυνόμενη σε όσους εντός του δικού της Συντηρητικού Κόμματος την καλούσαν να μετριάσει τις ριζοσπαστικές δεξιές, φιλελεύθερες πολιτικές της.

Οι πολιτικές αυτές που πιστώθηκαν από ορισμένους ως σωτήριες για τη βρετανική οικονομία, αποξένωσαν πολλούς που είδαν στο θατσερισμό την καταστροφή των εργασιακών θέσεων και των παραδοσιακών βιομηχανιών.

Και τα βιτριολικά σχόλια που ακούγονται 23 ολόκληρα χρόνια αφότου άφησε το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αποδεικνύουν ότι πολλοί ούτε έχουν ξεχάσει, ούτε έχουν συγχωρήσει.

«Τα καλύτερα νέα που άκουσα όλο το χρόνο» λέει ένας χρήστης στο Facebook, που δηλώνει πρώην ανθρακωρύχος.

Ένα μπουκάλι γάλα άφησαν κάποιοι ανάμεσα σε λουλούδια και σημειώματα στο κατώφλι της κατοικίας της Θάτσερ για να θυμήσουν την αμφιλεγόμενη πολιτική της να διακόψει τη διάθεση δωρεάν γάλακτος για τα παιδιά του δημοτικού, κίνηση με την οποία κέρδισε το παρατσούκλι «Thatcher the milk snatcher» (Θάτσερ, η άρπαγα του γάλακτος).