Το κλιμάκιο της τρόικας θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών εβδομάδων νέα επίσκεψη στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλείται να υιοθετήσει επειγόντως καινούργια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Σε συνέχεια της ακύρωσης εκ μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου πολλών από τα μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013, «η τρόικα θα πραγματοποιήσει μία εμβόλιμη επίσκεψη στην Πορτογαλία», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο Τύπου του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

«Η παρουσίαση των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων για το 2014 αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» των δύο δισεκ. ευρώ, από το σύνολο των 78 δισεκ. ευρώ του δανείου που έχει συμφωνηθεί να χορηγηθεί στη χώρα, επισημαίνει το υπουργείο.

Η έκτακτη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, υποστήριξε άλλη κυβερνητική πηγή. Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας αναμενόταν να γίνει τον Μάιο.

Κατόπιν του τακτικού τριμηνιαίου ελέγχου της πορτογαλικής οικονομίας από το κλιμάκιο της τρόικας τον Μάρτιο, η Λισαβόνα ήδη έχει δεσμευτεί να φέρει σε πέρας άλλο ένα σχέδιο περικοπών των δημοσίων δαπανών της, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2015.

Την Κυριακή, μετά τις ανατρεπτικές εξελίξεις για την πορεία του προγράμματος λιτότητας που σηματοδότησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Λισαβόνα να τηρήσει στο έπακρο τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσους Κοέλιου διεμήνυσε πως η πορεία των περικοπών θα τηρηθεί χάρη στις μειώσεις στους προϋπολογισμούς τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια.