Ο οργανισμός της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia κατηγορεί τη γαλλική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών ότι ανάγκασε έναν εθελοντή να διαγράψει ένα λήμμα το οποίο φέρεται να περιείχε στρατιωτικά μυστικά.

Τοεπίμαχο άρθροτης Wikipedia δημοσιεύτηκε το 2009 και αναφέρεται στον «στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Πιερ-σιρ-Οτ στη νότια Γαλλία. Όπως διευκρίνισε αργότερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το άρθρο περιέχει πληροφορίες για «την οργάνωση του πυρηνικού σκέλους της εθνικής ασφάλειας».

Όπωςανακοίνωσετο Ίδρυμα Wikimedia, η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας (DCRI) ζήτησε στις 4 Μαρτίου την απομάκρυνση του λήμματος επειδή περιέχει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Το Ίδρυμα Wikimedia ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα από την DCRI. Δεν έλαβε όμως απάντηση, και η νομική του υπηρεσία αποφάσισε να μην συμμορφωθεί στο αίτημα.

Η συνέχεια ήρθε στις 4 Απριλίου, όταν η DCRI κάλεσε στα γραφεία της έναν από τους εθελοντές της Wikipedia, και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα διαχειριστή που είχε στο σύστημα για να διαγράψει το άρθρο. Ο εθελοντής, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο, αναγκάστηκε τελικά να το διαγράψει υπό την απειλή σύλληψης.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι ο εθελοντής δέχτηκε απειλές, παραδέχεται όμως ότι ο εθελοντής ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο «νομικής δράσης» εναντίον του και εναντίον της Wikipedia.

Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα λογοκρισίας δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η DCRI: Το επίμαχο άρθρο αναδημοσιεύτηκε από εθελοντή της Wikipedia στην Ελβετία και, λόγω του θορύβου γύρω από την υπόθεση, έγινε το πλέον πολυδιαβασμένο λήμμα στη γαλλική Wikipedia με 68.000 προβολές. Μεταφράστηκε επίσης στα αγγλικά και τα γερμανικά.