Μια ομάδα περίπου 30 τούρκων ακτιβιστών προέβη σε κατάληψη του κινηματογράφου Εμέκ στη συνοικία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου.

Οι διαδηλωτές που μπήκαν στο θέατρο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση του σχεδίου Ταξίμ» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Εμέκ είναι δικό μας, η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας», τελικά ύστερα από περίπου δυο ώρες απωθήθηκαν από το κτίριο με την παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλοι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Γεσιλκάμ, όπου βρίσκεται το θέατρο.
Σύμφωνα με το «σχέδιο Ταξίμ» για την ανάπλαση της περιοχής του Μπέγιογλου, το κτίριο Εμέκ (σημαίνει «Εργασία»), που χτίστηκε το 1884, πρόκειται να γκρεμιστεί και στη θέση του να ανεγερθεί ένα πολυκατάστημα τύπου Μall με πολλές αίθουσες σινεμά τύπου multiplex.
Ο κινηματογράφος Εμέκ είναι μία αίθουσα-σύμβολο για την Τουρκία. Πρωτολειτούργησε ως κινηματογράφος το 1924 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Μεταξύ άλλων φιλοξενούσε επί 28 συναπτά χρόνια τις προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.
Η διαμαρτυρία αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά από ανεξάρτητες κινήσεις κατοίκων της περιοχής, τούρκων σινεφίλ και ακτιβιστών που δεν επιθυμούν να δουν να κατεδαφίζεται μία αίθουσα από την οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά, «όλοι οι Τούρκοι έχουν κι από μια ευχάριστη ανάμνηση».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του 2010 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ιδιωτικοποίησε το κτιριακό συγκρότημα πουλώντας το σε έναν μεγάλο επενδυτικό όμιλο.