Η 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι, η μαθήτρια από το Πακιστάν που τον περασμένο Οκτώβριο πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή «προωθούσε τον δυτικό τρόπο ζωής», πρόκειται να εκδώσει τη βιογραφία της.
Το βιβλίο θα τιτλοφορείται «Είμαι η Μαλάλα» και αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, με την 15χρονη από το Πακιστάν να λαμβάνει τρία εκατομμύρια ευρώ για να πει την ιστορία της. Η Μαλάλα, η οποία πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας και ηγείται μιας καμπάνιας προώθησης της εκπαίδευσης των κοριτσιών προβαίνει σε αυτή τη κίνηση με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα του αποκλεισμού των παιδιών, και ειδικά των γυναικών, από την εκπαίδευση.

«Εύχομαι το βιβλίο να φτάσει στους ανθρώπους όλου του κόσμου, ώστε να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι για κάποια παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Θέλω να πω την ιστορία μου, που είναι η ιστορία άλλων 61 εκατομμυρίων παιδιών σε όλη την υφήλιο»,
δήλωσε η νεαρή κοπέλα.
Η Μαλάλα, που δέχθηκε επίθεση στις 9 Οκτωβρίου 2012 στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν, μεταφέρθηκε στη Βρετανία προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση στον εγκέφαλο και μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο πήρε εξιτήριο και από τότε ακολουθεί ειδική θεραπεία στο σπίτι της στο Μπέρμιγχαμ.

Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες η 15χρονη επέστρεψε στο σχολείο, στο λύκειο θηλέων Ετζμπάστον, το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο όπου έγινε η εγχείριση στο κεφάλι της.

Ήδη έχει τιμηθεί με το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ, για την ελευθερία των γυναικών, μια τιμή που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων ευρώ.