Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και το ταξίδι Σαρρή στη Μόσχα αποτελούν το βασικό θέμα στα ξένα ΜΜΕ.
H βρετανική «Telegraph» σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, πέταξε στη Μόσχα για να παρακαλέσει για οικονομική βοήθεια, παρά τις εκκλήσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να μην ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μια νέα κρίση περιμένει την ευρωζώνη μετά το «όχι» της Κύπρου στο πακέτο διάσωσης της χώρας», γράφει η «Guardian» προσθέτοντας ότι η Κύπρος προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματός της με σανίδα σωτηρίας της τη χρηματοδότησή της από τη Ρωσία. «Ο υπουργός Οικονομικών Σαρρής είπε ότι θα παραμείνει στη Ρωσία μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία», τονίζει η βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως «το Κρεμλίνο θα μπορούσε να παρέμβει με ένα σχέδιο διάσωσης προκειμένου να διασφαλίσει τα ρωσικά αποθέματα στης κυπριακές τράπεζες», ενώ κάνει επίσης λόγο για τη συγκέντρωση πλούσιων Ρώσων επενδυτών στο νησί, «τριάντα εκ των οποίων εχουν ήδη πάρει τη κυπριακή υπηκοότητα».

Oι βρετανικοί «Financial Times» ασχολούνται με την κρίση στη Κύπρο και τις συνέπειες στην ευρωζώνη σε άρθρο τους με τίτλο «Μεγάλα προβλήματα απ’ τη μικρή Κύπρο». «Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αφενόςπολύ χρεωμένηκαι αφετέρου υπεύθυνη για έναν τραπεζικό κλάδο που σίγουρα είναι πολύ μεγάλος για διάσωση», σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής Μάρτιν Γουλφ, συνεχίζοντας πως «οι τράπεζες βρίσκονται σταπρόθυρα της κατάρρευσης και πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, καθότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να το κάνουν με δικά τους χρήματα».

Το BBC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός πως οι τράπεζες στη Κύπρο θα μείνουν κλειστές τη Πέμπτη και τη Παρασκευή, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση της χώρας πλέον σκέφτεται το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος του κεφαλαίου, όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες».

«Η Κύπρος αναζητά εναγωνίως χρήματα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του πακέτου διάσωσης», είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της αμερικανικής New York Times, η οποία επισημαίνει πως «η χώρα πρέπει να βρει επειγόντως τα 5.8 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται, την ώρα που και οι τρεις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου είναι στα πρόθυρα του γκρεμού. Αν δεν βρεθεί λύση σύντομα, οικονομικοί αναλυτές φοβούνται για ένα οικονομικό ντόμινο που θα εξαπλωθεί σε όλη την ευρωζώνη, ενώ η Κύπρος θα καταρρεύσει».

«Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ», γράφει το γερμανικό «Spiegel», συνοψίζοντας πως «το SPD [οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης] επιρρίπτει στην γερμανίδα Καγκελάριο την ευθύνη ότι πρόδωσε τους ευρωπαίους καταθέτες και βύθισε ολόκληρη την ευρωζώνη στο χάος».

«Θα πληρώσει ο Πούτιν τα χρέη της Κύπρου;», αναρωτιέται η εφημερίδα «Bild», ενώ η «Süddeutsche Zeitung» σημειώνει πως «ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει μεν να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά απ’ την άλλη δεν θέλει να εκδιώξει από τη χώρα τους πάμπλουτους Ρώσους επενδυτές».