Πολλές δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις παραπτωμάτων εργαζομένων, που εξέδωσαν τους τελευταίους μήνες τα γαλλικά δικαστήρια, επιτρέπουν μια σχετική κωδικοποίηση της συμπεριφοράς που δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να έχουν οι γάλλοι εργαζόμενοι στους χώρους της εργασίας τους, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Le Figaro».

Οι συμπεριφορές αυτές έχουν σχέση ως επί το πλείστον με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης και βεβαίως με τη χρήση του υπηρεσιακού τηλεφώνου.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ιντερνετ, το δεδικασμένο υποδηλώνει ότι το υπερβολικό σερφάρισμα μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση. Αυτό τουλάχιστον συνέβη σε στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης που έχασε τη δουλειά της βάσει πρωτόδικης απόφασης δικαστηρίου του Μονπελιέ, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο υπολογιστής του γραφείου της εντός δύο ως τριών εβδομάδων είχε συνολικά 10.000 συνδέσεις με ιστοσελίδες τουριστικές, σύγκρισης τιμών, εταιρειών πώλησης έτοιμων ενδυμάτων και γυναικείων περιοδικών.
«Η χρήση του Ιντερνετ στο γραφείο για προσωπική χρήση δεν απαγορεύεται από τον εργασιακό κώδικα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι γίνεται λελογισμένα και με μέτρο», γράφει ο «Figaro».
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες, όπως απεφάνθη το Εφετείο του Μπορντό το 2011, πρέπει να αποφεύγονται. Πρόκειται για τις «ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο και οι ιστοσελίδες γνωριμιών», στις οποίες το σερφάρισμα συνιστά βαρύ παράπτωμα για τον εργαζόμενο.
Προσοχή στο Facebook

Εχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές πως ό,τι γράφει κανείς στο Facebook μόνο εμπιστευτικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ετσι, τρεις γάλλοι μηχανικοί απολύθηκαν το 2010 επειδή εκφράζονταν υβριστικά για το αφεντικό τους μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μηνύματα που αντάλλασσαν και οι κρίσεις για το αφεντικό ήσαν ορατά μόνο από τους ιντερνετικούς τους «φίλους». Ομως, ένας από αυτούς, ο οποίος εργαζόταν στην ίδια επιχείρηση και φυσικά δεν ήταν φίλος, «σφύριξε» τα σχόλια στη διεύθυνση και… αυτό ήταν.

«Οι σελίδες του Facebook αποτελούν πλέον το υλικό παρακολούθησης των εργαζομένων σε μια επιχείρηση από τις υπηρεσίες διαχείρισης προσωπικού. Τα ίχνη που αφήνει κάποιος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνουν αφορμή για να χάσει τη δουλειά του», σημειώνει ειδικός στη γαλλική εφημερίδα.
Η χρήση του Facebook από το γραφείο δεν απαγορεύεται αλλά δεν συνιστάται – κυρίως αν πρόκειται για κατάχρηση. Για να αποφύγουν προφανώς την κατάχρηση, το 2011 το 64% των γαλλικών επιχειρήσεων είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση των υπαλλήλων τους σε αυτό και στα άλλα δίκτυα κοινωνικών επαφών.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πάντως, το Facebook μπορεί να… σώσει τη θέση εργασίας κάποιου. Αυτή είναι η περίπτωση προφορικώς απολυμένης πωλήτριας που εκδίκασε το Εφετείο του Πουατιέ, η οποία διεκδικούσε αποζημίωση παρ’ ότι δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο πρόσληψης. Η πωλήτρια έδειξε στο δικαστήριο μηνύματα και σχόλια για θέματα της δουλειάς που είχε ανταλλάξει στη σελίδα της στο Facebook με το αφεντικό της.
Προσοχή και στα e-mail

Ολα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσει κάποιος από το γραφείο του θεωρούνται επαγγελματικά. Ο εργοδότης έχει λοιπόν το «απόλυτο δικαίωμα» να βλέπει την αλληλογραφία των εργαζομένων που απασχολεί, «ακριβώς όπως ένας αρτοποιός επιβλέπει το ψωμί που φτιάχνουν οι υπάλληλοί του», υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Φυσικά τίποτε δεν εμποδίζει έναν εργαζόμενο να στείλει ή να λάβει ένα προσωπικό μήνυμα. Αλλά και πάλι η ανταλλαγή προσωπικών e-mail πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το 2009 το Δικαστήριο επίλυσης Εργασιακών Διαφορών της Ανζέρ επικύρωσε την απόλυση μισθωτής που είχε στείλει 156 προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα σε δύο μήνες.
Φυσικά πρέπει να ο εργαζόμενος να προσέχει και το περιεχόμενο των μηνυμάτων, ιδιαίτερα αν αφορά συναδέλφους του. Το Εφετείο της Ορλεάνης προσφάτως επικύρωσε την απόλυση υπαλλήλου ο οποίος έστελνε μηνύματα με χυδαίο σεξιστικό περιεχόμενο στους συναδέλφους του.
Ανοχή στα τηλεφωνήματα

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) της Γαλλίας «η χρήση για προσωπικούς λόγους του τηλεφώνου που παρέχει ο εργοδότης σε έναν εργαζόμενο είναι ανεκτή αν γίνεται με λελογισμένο τρόπο και αν ο εργαζόμενος δεν εκφέρεται υβριστικά για τον εργοδότη του».
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες στους χώρους εργασίας από σταθερό τηλέφωνο, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, και οι τηλεφωνικές συνομιλίες από επαγγελματικό κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να ηχογραφούνται και να καταγράφονται, εκτός ιδιαιτέρων εξαιρέσεων και αφού η ηχογράφηση της συνομιλίας προαναγγέλλεται.
Ο εργοδότης μπορεί να ελέγχει τη χρήση του τηλεφώνου, σταθερού ή κινητού, από τους μηνιαίους ή τους διμηνιαίους λογαριασμούς που λαμβάνει από τον πάροχο της γραμμής.
Ενας μισθωτός που έστειλε 522 SMS και κατέγραψε 24 ώρες ομιλίας μέσα σε ένα τρίμηνο με το επαγγελματικό του κινητό τηλέφωνο γλίτωσε την απόλυση πέρυσι το καλοκαίρι. Το Εφετείο της Γκρενόμπλ που εκδίκασε την υπόθεση απεφάνθη ότι όντως υπήρξε κατάχρηση από τον εργαζόμενο. Εκρινε όμως ότι η απόλυσή του για τον λόγο αυτόν θα συνιστούσε δυσανάλογη τιμωρία, δεδομένου ότι ο μισθωτός εργαζόταν ήδη επί δώδεκα συναπτά έτη στη συγκεκριμένη εταιρεία.