Αρνείται να παραδώσει όπλα στους σύρους αντάρτες η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Οι πωλήσεις όπλων απειλούν να τροφοδοτήσουν έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο δι΄αντιπροσώπου με κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής» δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Ο Βεστερβέλε υπενθύμισε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Συρία, βάσει του οποίου επιτρέπονται μόνο οι παραδόσεις στη συριακή αντιπολίτευση «εξοπλισμού προστασίας και αφοπλισμο». Ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται για εξοπλισμό που δεν μπορεί να προκαλέσει θανάτους».

Ο Βεστερβέλε διέψευσε, επίσης, την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στους αντάρτες. «Ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν τέτοιου είδους σχέδια» διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, ο στρατηγός Σελίμ Ιντλίς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν το εμπάργκο όπλων.

«Είναι λυπηρή η επιβολή του εμπάργκο αυτού» τόνισε ο σύρος στρατηγός σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Το μέτρο αυτό δεν θίγει παρά τα θύματα τη στιγμή που το καθεστώς λαμβάνει ρωσικά και ιρανικά όπλα» τόνισε ο στρατηγός Ιντλίς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές χώρες να προμηθεύσουν τους αντάρτες με εξοπλισμό αυτοάμυνας, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους και προστασίας από τα πυρά αρμάτων μάχης.

Στο μεταξύ, η Βρετανία πρόκειται να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικές στολές στους σύρους αντάρτες, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, «να σωθούν ζωές».