ΠΑΡΙΣΙ
Με το κρέας αλόγου να έχει ήδη δαιμονοποιηθεί και να είναι αποκλεισμένο από πολλές ευρωπαϊκές κουζίνες, οι παριζιάνοι σεφ σκέφτηκαν… ανάποδα και πλέον φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μερικές νέες γαστριμαργικές δημιουργίες με βάση το αλογίσιο κρέας.
Σικ ρεστοράν όπως το Les Tontons, το Le Taxi Jαune, το La Verre Vole και το Septime σερβίρουν ήδη πιάτα όπως καρπάτσιο (λεπτοκομμένο φιλέτο) από άλογο ως ορεκτικό, χάμπουργκερ με κιμά αλόγου ή αλογίσιες μπριζόλες. «Εμείς εδώ σερβίρουμε στέικ ταρτάρ από άλογο», τονίζει ο ιδιοκτήτης του Les Tontons, Ζαν Γκιγιόμ Ντουφούρ, προσθέτοντας πως «άλλωστε, το αυθεντικό στέικ ταρτάρ προέρχεται από τις συνήθειες των Τατάρων και προβλέπει το κρέας να είναι από άλογο».

Σύμφωνα με τον γάλλο σεφ, οι πρώτοι που δοκίμασαν να φάνε κρέας άλογου ήταν οι Τάταροι, οι ιππείς που, επειδή έμεναν για πολλές μέρες πάνω στ’ άλογά τους πολεμώντας στις στέπες της Ασίας, έβαζαν μικρά κομμάτια από κρέας αλόγου κάτω απ’ τη σέλα για να μαλακώνει και να το φάνε στην πορεία ωμό, καβάλα στ’ άλογο.
«Ήδη πολλά εστιατόρια με ρωτάνε από πού μπορούν να προμηθευτούν αρίστης ποιότητας αλογίσιο κρέας για το μενού τους», συμπληρώνει ο σεφ και μπλόγκερ Ντόριαν Νιέτο, επισημαίνοντας πως «αυτή η επιστροφή στο κρέας άλογου έχει έναν αέρα νοσταλγίας για τη μαγειρική προηγούμενων δεκαετιών».

Οπως ισχυρίζονται ορισμένοι ειδικοί του κρέατος, η επιστροφή στην «ιπποφαγία» έχει και τα καλά της. «Με το αλογίσιο κρέας είσαι σίγουρος για το τί τρως, αφού το άλογο είναι από τα λίγα ζώα που τρέφεται με δημητριακά και σπόρους κι όχι με πράγματα που ενδέχεται να είναι βλαβερά για τον άνθρωπο», λεει ο κρεοπώλης Φαμπιάν Ουαζάν.
Η Γαλλία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται φίλα προσκείμενη προς την βρώση αλογίσιου κρέατος: στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 750 σφαγεία άλογων, πάνω από 11.000 Γάλλοι εκτροφείς διατηρούν άλογα στις φάρμες τους, ενώ το 17% του πληθυσμού της Γαλλίας έχει παραδεχτεί πως έχει δοκιμάσει αλογίσιο κρέας έστω μια φορά στη ζωή του.