Η γερμανική Βουλή ενέκρινε νομοθεσία για να βρεθεί μέση λύση στην κόντρα των εκδοτών Τύπου με τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο –κυρίως την Google. Έπειτα από πολύμηνη συζήτηση ο νόμος που διαμορφώθηκε προβλέπει ότι η μηχανή αναζήτησης μπορεί να δημοσιεύει «λέξεις ή μικρά αποσπάσματα κειμένου ως τίτλους» από άρθρα εφημερίδων χωρίς να πληρώνει τίμημα στις εφημερίδες. Θα πρέπει όμως να πληρώνει για τη χρήση μεγαλύτερων άρθρων ή άλλων περιεχομένων από τον Τύπο.

Ενδεικτικό παράδειγμα της «δωρεάν» χρήσης περιεχομένου είναι, όπως αναφέρει η FAZ, το «Η Μπάγερν νίκησε την Σάλκε». Η ένωση εκδοτών γερμανικών εφημερίδων χαιρέτισε τον νέο νόμο ως «ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός δίκαιου νομικού χώρου στον ψηφιακό κόσμο». Οι επικριτές του νόμου και τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι γραμμένος με ασαφή τρόπο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις σε δικαστικές διαμάχες.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ανω, όπου όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσως τον μπλοκάρουν. «Δεν είναι διόλου ξεκάθαρο ποιος θα προστατεύεται τώρα από ποιον και γιατί φτιάχτηκε ο νόμος», ανέφεραν οι Πράσινοι στην ιστοσελίδα τους, τονίζοντας ότι ο νόμος δεν προστατεύει τους εκδότες που επιθυμούν να σώσουν μια βιομηχανία που βρίσκεται σε κρίση, ούτε την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφόρησης.

Αντιρρήσεις φαίνεται να έχει και η Google. «Ο νόμος δεν είναι ούτε απαραίτητος ούτε λογικός», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του αμερικανικού κολοσσού Κέι Ομπερμπεκ. «Περιορίζει την καινοτομία και πλήττει την οικονομία και τους χρήστες του Ιντερνετ στη Γερμανία».