Είναι πολίτες που έκαναν τη γνωριμία τους με τον Μπέπε Γκρίλο μέσω Διαδικτύου, κάποιοι μάλιστα ήδη από τις αρχές του «Κινήματος Πέντε Αστέρια», στα τέλη της περασμένη δεκαετίας. Ολοι και όλες είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κανείς τους δεν ήταν μέλος κάποιου κόμματος πριν ενταχθεί στο κίνημα. Κανείς τους δεν έχει καταδικασθεί ποτέ για κανένα αδίκημα.
Νοικοκυρές, άνεργοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Καθημερινοί Ιταλοί που δήλωσαν συμμετοχή, από οργή, γνήσιο ενδιαφέρον ή περιέργεια, στο νεότευκτο «κόμμα». Οι 163 από αυτούς εξελέγησαν και τώρα ετοιμάζονται να καθίσουν στα έδρανα της Βουλής και της Γερουσίας της Ιταλίας.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σκιαγράφησε τα πολιτικά πορτρέτα οκτώ νεοεκλεγέντων «Γκριλίνι», όπως αποκαλούνται τα μέλη της αντισυστημικής παράταξης που έκανε την έκπληξη στις κάλπες. Ιδού το πολύχρωμο παζλ τους και κάποιες πολιτικές απόψεις τους.

Για μια Ιταλία χωρίς σκουπίδια

«Το όνειρό μου είναι μια Ιταλία με καθόλου σκουπίδια στους δρόμους. Ένας άλλος στόχος είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πιστεύω ακράδαντα στην παροχή μεγαλύτερων κινήτρων για μια πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική οικονομία» ( Κριστίνα Ντι Πιέτρο, δικηγόρος, εξελέγη γερουσιαστής στην επαρχία της Λιγουρία )

Να προστατεύσουμε το ΕΣΥ

«Το Κίνημα με πλησίασε μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου μου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η προτεραιότητα μου είναι η βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Φυσικά συμφωνώ με τις περισσότερες προγραμματικές θέσεις του Γκρίλο, όπως το να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό ή να γίνει αυστηρή μείωση των αποδοχών των πολιτικών». ( Ματέο Ντελ΄Οσο, ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξελέγη βουλευτής στην επαρχία της Εμίλια Ρομάνα )

Καμία επιχορήγηση στα ΜΜΕ

«Οι κύριες και πρωταρχικές μας μάχες θα εχουν να κάνουν με το νερό, ως δημόσιο αγαθό, καθώς και τα σκουπίδια. Επίσης, θα παλέψουμε όσον αφορά στο ζήτημα της Πληροφορίας και θα προτείνουμε την κατάργηση της Ένωσης Ιταλών Δημοσιογράφων καθώς και τις, άμεσες ή έμμεσες, επιχορηγήσεις στα ΜΜΕ». ( Ρομπέρτο Φίκο, ακτιβιστής, εξελέγη βουλευτής στην επαρχία της Καμπανία )
Κανένας νέος με 300 ευρώ

«Παρόλο που είμαι ο ίδιος συνδικαλιστής, θεωρώ πως ο Γκρίλο έχει δίκιο που θέλει να αλλάξει τη μορφή των συνδικάτων –τα οποία φυσικά συνεχίζουν να αποτελούν μια απαραίτητη κι αναντικατάστατη δύναμη. Επίσης, να δώσουμε στους σημερινούς νέους τη δυνατότητα να κερδίζουν τα χρήματα που βγάζαμε κι εμείς στην ηλικία τους, κι όχι να ζουν με 300 ευρώ το μήνα». ( Φραντσέσκο Καμπανέλα, φιλόλογος και συνδικαλιστής, εξελέγη γερουσιαστής στη Σικελία )

Να ψηφίζουμε νόμο προς νόμο

«Θέλω να εργαστώ για την κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων στα πολιτικά κόμματα. Επίσης, θεωρώ ως υποδειγματικό το μοντέλο της Σικελίας, όπου οι τοπικοί αντιπρόσωποι στηρίζουν κατά περίσταση (νόμο προς νόμο) τις πρωτοβουλίες των τοπικών Αρχών». ( Μπάρμπαρα Λέτσι, εμπορουπάλληλος, εξελέγη γερουσιαστής στην Απουλία )
Οχι στους θεσμούς που κωφεύουν

«Ακολουθώ τον Γκρίλο από το 2005, από την αρχή του Κινήματος. Παλεύω για μια σειρά από κοινωνικά ιδεώδη καθώς και με γνώμονα τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θεωρώ πως οι θεσμοί στην Ιταλία σήμερα είναι αποστασιοποιημένοι από τους πολίτες και κωφεύουν στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου». ( Μάρκο Σιμπόνα, άνεργος, πατέρας δύο παιδιών, εξελέγη γερουσιαστής στην επαρχία του Πιεμόντε )
Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την Ιταλία

«Απασχολούμαι με το Κίνημα από το 2007 κι ειμαι αποφασισμένη να αλλάξω αυτή τη χώρα, με τη βοήθεια των χιλιάδων υποστηρικτών μας». ( Πάολα Ταβέρνα, δημόσια υπάλληλος, εξελέγη γερουσιαστής στην επαρχία του Λατίου )
Παιδεία και περιβάλλον

Ο, Γενοβέζος την καταγωγή, Μόρα θεωρείται από τους συνοδοιπόρους του στο Κίνημα ως η «ήρεμη κι ευγενική δύναμη», αφού μοιράζει την καθημερινότητα του ανάμεσα στο σχολείο όπου διδάσκει, και το ενεργό του ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα «πράσινης» πολιτικής. ( Νίκολα Μόρα, καθηγητής ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση, εξελέγη βουλευτής στην Καλαβρία)