Το τελευταίο αντίο στους πιστούς ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε ο Βενέδικτος ΙΣτ’ πριν τη λήξη της παπικής θητείας στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), καλώντας τους να έχουν τον Χριστό στην καρδιά τους.

Ο ποντίφικας αναχώρησε με ελικόπτερο από την Αγία Έδρα με προορισμό τη θερινή του κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών.

«Όπως γνωρίζετε η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις άλλες. Θα είμαι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έως τις 21:00. Μετά, θα είμαι απλά ένας πιστός που εισέρχεται στην τελευταία φάση του προσκυνήματός του σε αυτή τη γη» είπε ο Βενέδικτος από το μπαλκόνι της προσωρινής θερινής του κατοικίας στα νότια της Ρώμης.

Ο ποντίφικας έφτασε στο Καστέλ Γκαντόλφο με ελικόπτερο από την Αγία Έδρα, σηματοδοτώντας τη λήξη της παπικής θητείας του μετά την ιστορική παραίτηση που ανακοίνωσε προ ημερών, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον το πνευματικό και σωματικό σθένος για να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται εδώ και έξι αιώνες.

Ενώ σήμαιναν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ένα λευκό ελικόπτερο που παραχώρησε η ιταλική κυβέρνηση απογειώθηκε από το Βατικανό μεταφέροντας τον 85χρονο Πάπα στο Καστέλ Γκαντόλφο. Στο ελικόπτερο συνόδευε τον ποντίφικα ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκαενσβάιν.

Προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερο ο Πάπας αποχαιρέτισε τους επισκόπους, τους υπαλλήλους του Βατικανού και τους Ελβετούς φρουρούς του στην αυλή του Σαν Νταμάζο, στο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Έδρας.

Έστειλε επίσης το τελευταίο μήνυμά του μέσω του Twitter στους πιστούς όλου του κόσμου. «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ευτυχία να βάζετε τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής σας» έγραψε.

Οι καρδινάλιοι θα αρχίσουν την Παρασκευή τις προπαρασκευαστικές επαφές τους για να αποφασίσουν πότε θα συγκληθεί το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα, στον οποίο ο Βενέδικτος ΙΣτ’ έχει ήδη δηλώσει την «άνευ όρων υπακοή και το σεβασμό του».

Τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα κρατήσει έως την εκλογή του νέου Πάπα ο καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε. Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει την τίτλο του ομότιμου Πάπα.