Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να δει βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν» είπε ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κοινή δήλωση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον κ. Μπαρόζο, ευελπιστούσε να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Μόντι έφεραν πολλές αντιδράσεις στη γείτονα χώρα. Ο κ. Μόντι ανέφερε μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση ότι «η Ιταλία βρίσκεται σε μια φιλόδοξη διαδικασία μεταρρύθμισης που, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα αυξήσει σημαντικά το αναπτυξιακό δυναμικό της».
Και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι «η συνεχής και αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα διατηρηθεί».