Την απόρριψη της λιτότητας βλέπουν πίσω από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών οι αναλυτές του λονδρέζικου Σίτι. Ο Guardian σταχυολογεί τις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών:
«Τα αποτελέσματα της κάλπης είναι καταστροφικά για τον Μάριο Μόντι, που συγκέντρωσε 10% σε Βουλή και Γερουσία. Είναι μια θριαμβευτική επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μια τεράστια επιτυχία για το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ανγκελα Μέρκελ είχε δυσπεψία μετά το δείπνο την Δευτέρα το βράδυ. Ο Γκρίλο λέει ότι επιμένει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα. Αν δεν αλλάξει γνώμη, μένουν δύο ενδεχόμενα: είτε ένας «μεγάλος συνασπισμός» του κεντροαριστερού Μπερσάνι με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, ή νέες εκλογές. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Μπερσάνι είναι νέα προσφυγή στις κάλπες, γιατί αυτή τη στιγμή την δυναμική την έχει ο Γκρίλο», λέει ο Γκάρι Τζένκινς της Swordfish Research.
«Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι ιταλικές εκλογές έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας από τον λαό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρω-ζώνη. Η λιτότητα οδηγεί σε αύξηση του χρέους, επειδή προκαλεί μόνιμη ύφεση. Οπότε ποιός ο λόγος;» λέει ο Κιτ Ζικ από την Societe Generale.
«Φαίνεται ότι ένας νέος γύρος εκλογών είναι αναπόφευκτος, μετά την νίκη του Μπέπε Γκρίλο. Ηταν μια εκκωφαντική ήττα για το κατεστημένο, όπως το εκπροσωπούν οι Μπερλουσκόνι, Μπερσάνι και Μόντι», εκτιμά ο Μαρκ Οστβαλντ, της Monument Securities.
«Οι ψηφοφόροι έδειξαν την πλήρη αντίθεσή τους στα μέτρα της λιτότητας που επέβαλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Στράφηκαν προς έναν κωμικό ηθοποιό που έγινε πολιτικός, και προς έναν φοροφυγά που τον ακολουθεί μια λίστα σκανδάλων τόσο καυτή όσο τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι», λέει ο Ματ Μπάσι, της CMC Markets.