Βραδιά-θρίλερ στην Ιταλία καθώς τα πρώτα exit-poll που έδειχναν μία καθαρή νίκη της Αριστεράς φαίνεται να ανατρέπονται. Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Το μήνυμα των Ιταλών ήταν σαφές: δε θέλουν μνημόνιο, δε θέλουν λιτότητα, δε θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι που καταποντίστηκε. Αλλά ουσιαστικά και ο Τζιανλουίτζι Μπερσάνι με την κεντροαριστερά καταποντίστηκαν.

Ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς κάλεσε τις άλλες δυνάμεις σε αγώνα κατά του Μπερλισκονισμού.

Αν συνεργαστούν οι Μπερσάνι, Γκρίλο και Μόντι συγκεντρώνουν 195 έδρες. Το κύριο ερώτημα όμως είναι αν το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία οδεύει ολοταχώς σε νέες εκλογές.

Τι σημείνει όμως το εκλογικό αποτέλεσμα στη γείτονα χώρα για την Ελλάδα; Είναι περισσότερο από σαφές ότι η ψήφος των Ιταλών είναι κατά της λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία και η Μέρκελ.

Η Ευρώπη στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δε μπορεί να ρισκάρει μια Ιταλία σε ακυβερνησία.

Και ίσως αυτό αναγκάσει την καγκελάριο να βάλει νερό στο κρασί της και χαλαρλώσει τις πολιτικές που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Εξετάζει συμφωνία με Μπερσάνι, αποκλείει με Μόντι

«Χρόνο να εξετάσει» συμφωνία με την κεντροαριστερά του Μπερσάνι ζητά ο Μπερλουσκόνι, ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε με τις ιταλικές κάλπες, αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με τον Μόντι. «Η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί, όλα τα κόμματα πρέπει να θυσιάσουν κάτι» λέει ο Μπερλουσκόνι, απορρίπτοντας (όπως φαίνεται) αρχικά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Οι ανακοινώσεις

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, νευρικότητα δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.

Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των ψήφων η κεντροαριστερά υπερισχύει στην βουλή, με ποσοστό 29,54% έναντι του 29,14%. Ο συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 29,18%. Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο, εξασφαλίζει το 25,55% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,56%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Σε ότι αφορά την γερουσία η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,63%, η κεντροδεξιά 30,72%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Καθοριστική η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 113 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 116 στην κεντροδεξιά, 54 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 18 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ετσι, Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή οι συνασπισμοί των κόμματων λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Κεντροαριστερά: 29,54 % και 340 έδρες

Κεντροδεξιά: 29,18% και 124 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 25,55% και 108 έδρες

Λίστα Μόντι: 10,56 % και 45 έδρες

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Δημοκρατικό Κόμμα: 31,6% και 113 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 23,8% και 54 έδρες

Μπερλουσκόνι: 30,7% και 116 έδρες

Μόντι: 9,1% και 18 έδρες

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»)- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία στη Γερουσία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν νίκη της Αριστεράς, εκρηκτική άνοδο του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο και ήττα του Μόντι. Αναλυτικά σύμφωνα με το πρώτο άμεσο exit-poll η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαινόταν να προηγείται με ένα ποσοστό γύρω στο 37-38% ακολουθούσε η Κεντροδεξιά με ηγέτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με περίπου 30-31% ενώ το κόμμα «Πέντε Αστέρια» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο είχε εντυπωσιακή άνοδο με ένα ποσοστό γύρω στο 16,5 – 19%.