Πανεθνική διαμαρτυρία κατά της φτώχειας πραγματοποίησαν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι στους δρόμους της Σόφιας, της Βάρνας, της Φιλιππούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Oι διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα έγιναν χωρίς συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων υπήρξε διακριτική, αλλά αισθητή στο κέντρο της Σόφιας, όπου κορυφώθηκαν και οι διαδικασίες εκλογής και ενθρονισμού του νέου Πατριάρχη της βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε την Τετάρτη ύστερα από πολυήμερες διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας που έλαβε η κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ είπε στους διαδηλωτές στη Σόφια ότι οι απόψεις τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την πολιτική κρίση.

«Θα συνεργαστούμε την επόμενη εβδομάδα» είπε ο πρόεδρος στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο και από το κτίριο που στεγάζει την κεντρική τράπεζα, ενώ απέκλεισαν και δρόμους με αποτέλεσμα να παραλύσει η κίνηση στην πρωτεύουσα.

Βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαϊου.

Οι Βούλγαροι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, to 49,3% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση.