Να προσπαθήσουν να φέρουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους σύρους αντικαθεστωτικούς στο τραπέζι του διαλόγου πρότειναν η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας πως μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η συμφωνία για μία μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Παρά την χλιαρή υποδοχή που βρήκε η πρόταση στη συριακή αντιπολίτευση, η ρωσική της προέλευση θεωρείται ένδειξη ότι ο Άσαντ είναι ίσως διατεθειμένος για συνομιλίες.

Η Μόσχα, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα αντιπροσωπεία της Δαμασκού με επικεφαλής τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλίμ. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται επίσης και ο επικεφαλής του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» της αντιπολίτευσης Μοάς αλ Χατίμπ.

Μιλώντας από τη Μόσχα μαζί με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί ανέφερε την ελπίδα του ότι «οι πολύ καλές σχέσεις που έχει η Ρωσία με την συριακή κυβέρνηση θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να πειστεί η Δαμασκός ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά με διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η διάθεση της συριακής αντιπολίτευσης για διάλογο». «Καμία πλευρά δεν μπορεί να βασίζεται σε μία στρατιωτική έξοδο από την κρίση, αυτό δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε ο Λαβρόφ.

Η πρώτη αντίδραση από τη ρωσική αντιπολίτευση δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Πρέπει πρώτα να φύγει ο Άσαντ και έπειτα μπορούμε να συνομιλήσουμε με όσους από το καθεστώς δεν έχουν ευθύνη στη δολοφονία του λαού» είπε ο Αμπντελμπασέτ Σιέτα, στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση έχει αξία επειδή προέρχεται από τη Μόσχα, τον θερμότερο υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος στη διεθνή κοινότητα. Θεωρείται πολύ δύσκολο η Ρωσία να πρότεινε δημόσια συνομιλίες εάν δεν είχε προηγούμενως διασφαλίσει ότι η Δαμασκός θα μπορούσε όντως να εξετάσει διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση.