Η δίκη του Οσκαρ Πιστόριους ξεκίνησε πολύ προτού ο ίδιος καθίσει πραγματικά στο εδώλιο του δικαστηρίου _ αμέσως μόλις η είδηση ότι πυροβόλησε και σκότωσε την σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ έφθασε στα μέσα ενημέρωσης. Η διαφορά ανάμεσα στην κανονική δίκη, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη, και την δίκη στα ΜΜΕ είναι ότι στη δεύτερη αυτά που παρουσιάζονται ως «αποδεικτικά στοιχεία» δεν βασίζονται σε καμία απόδειξη.
Ο πρώτος σούπερ-σταρ ανάπηρος αθλητής είναι αντιμέτωπος με ένα «τσουνάμι» κατηγοριών και υπονοούμενων. «Δεν γνωρίζω πού βρίσκει ο κόσμος αυτές τις ιστορίες», παραπονέθηκε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής. «Δεν έχουμε εκδώσει κάποια δήλωση ούτε μιλήσαμε σε κανένα».
Σύμφωνα με τον βρετανικό «Independent», σοκάρει ο όγκος των εικασιών _ για παράδειγμα, η χρήση μπαστουνιού του κρίκετ στη δολοφονία ή η ύπαρξη ενός ερωτικού τριγώνου με επίκεντρο την Στέενκαμπ. Πολλές από αυτές τις φήμες θα επέσειαν ποινή για συκοφαντία στις περισσότερες δυτικές χώρες όμως οι νοτιοαφρικανικοί νόμοι διαφέρουν. Οι φήμες αυτές έχουν αναπαραχθεί τόσο πολύ από τα μέσα ενημέρωσης που πλέον έχουν πάρει υπόσταση σαν πραγματικά γεγονότα.
Στην προσπάθειά του να περιορίσει την αρνητική δημοσιότητα, ο Πιστόριους προσέλαβε τον Στιούαρτ Χίγκινς, τον λονδρέζο υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων που είχε αναλάβει να προωθήσει την εικόνα του 26χρονου αθλητή στη διάρκεια των Ολυμπιακών του Λονδίνου το καλοκαίρι. Η δουλειά του Χίγκινς είναι δύσκολη. Η πρώτη κίνησή του ήταν να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Πιστόριους τα μηνύματα συμπάθειας που έλαβε ο αθλητής. «Κόσμος έστειλε μέιλ λέγοντας ότι ο Πιστόριους αποτέλεσε έμπνευση για το ανάπηρο παιδί τους», λέει ο Χίγκινς παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Οι δικηγόροι του Πιστόριους έχουν αποφασίσει ότι δεν θα πολεμήσουν την υπόθεση στα ΜΜΕ αλλά μόνο στα δικαστήρια.
Το κενό της έλλειψης επίσημων ανακοινώσεων από την αστυνομία της Νότιας Αφρικής καλύφθηκε από την εξής εκδοχή των γεγονότων: η Στέενκαμπ έλαβε ένα sms από «ανταγωνιστή» του Πιστόριους την περασμένη Τετάρτη το βράδυ και ακολούθησε λογομαχία με τον αθλητή η οποία κατέληξε στον θανάσιμο πυροβολισμό της τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτή την «ανεπίσημη» εκδοχή, την πυροβόλησε πρώτα στην κρεβατοκάμαρα και μετά την ακολούθησε στο μπάνιο όπου προσπάθησε να κρυφτεί, και της έριξε με το όπλο αρκετές ακόμη φορές.
Ο νοτιοαφρικανικός Τύπος αναφέρεται σε ένα αιματοβαμμένο μπαστούνι του κρίκετ το οποίο είτε χρησιμοποίησε η Στέενκαμπ για να αμυνθεί είτε ο Πιστόριους για να τη σκοτώσει. Επίσης κυκλοφορεί το όνομα έτερου αθλητή για συμμετοχή στο ερωτικό τρίγωνο, ο οποίος όμως διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη. Και τα δύο αυτά μπορεί να αποδειχθούν τελείως ανυπόστατα, σύμφωνα με τον «Independent» ο οποίος εκφράζει την ανησυχία ότι «σ’ αυτό το κλίμα, είναι αμφίβολο αν ο αθλητής θα έχει μια δίκαιη δίκη».