Σε αναταραχή βάζει την Βουλγαρία η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μέτρα λιτότητας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις διοργανώνονται ανεξάρτητα από τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είναι νεαρής ηλικίας που οργανώνονται μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που κυρίως απασχολεί τον βουλγαρικό λαό είναι η σταθερότητα της χώρας. Πολλοί κάνουν παραλληλισμούς με το 1997, όταν η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση παραιτήθηκε λόγω των μαζικών διαδηλώσεων.
Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, όμως μπορεί να επισπευσθούν λόγω των εξελίξεων. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν είναι τον Απρίλιο. Ο Μπορίσοφ έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του, Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB), προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια μεταβατική κυβέρνηση.
Το δεξιό GERB ήταν στις δημοσκοπήσεις πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και πριν από την παραίτηση του Μπορίσοφ.
Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στη Βουλγαρία πριν από δυο εβδομάδες, ήταν αρχικά για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όμως σύντομα πήραν μια αντικυβερνητική τροπή. Ο Μπορίσοφ _ πρώην σωματοφύλακας του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ _ δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να παραιτηθεί ύστερα από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη Σόφια, που άφησαν 14 τραυματίες.
Η κυβέρνηση άρχισε να χάνει έδαφος πέρσι τον Μάρτιο όταν εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής, όμως απ’ όσους ψήφισαν το 60% υποστήριξε το πυρηνικό εργοστάσιο.