Ηνωμένα Έθνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενημερωμένες για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή χωρίς να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε η Πιονγιάνγκ θα υλοποιούσε τις προθέσεις της, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πυρηνική δοκιμή, αναφέροντας κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Βικτόρια Νούλαντ, αποκάλυψε ότι η ενημέρωση ήρθε «μέσα από τον συνήθη δίαυλο», ωστόσο η Πιονγιάνγκ δεν ανέφερε πότε θα γίνει η δοκιμή. Δεν διευκρινίστηκε ούτε πότε έλαβε το μήνυμα η Ουάσινγκτον.

Ο «συνήθης δίαυλος», εξηγεί το Reuters, είναι ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη μέσω του οποίου οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα και φαξ. Οι ΗΠΑ και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε υψηλούς τόνους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την τρίτη και πλέον ισχυρή πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρειος Κορέα, ανακοινώνοντας μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα» ενάντια στο καθώς της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα αυτή την δοκιμή, που συνιστά σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, προεδρεύουσας χώρας του ΣΑ την τρέχουσα περίοδο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να εξετάσει «τα απαιτούμενα μέτρα», ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ-γουάν.

Για ενίσχυση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Βόρειο Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 2006 και του 2009 έκανε λόγο την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Η Σούζαν Ράις τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να «ενισχύσουν καθεστώς κυρώσεων».

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίο Πανέτα δήλωνε από την Ουάσινγκτον ότι οι στρατιωτικές επιδιώξεις της Βορείου Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή» για τις ΗΠΑ, και συνέδεσε την Πιονγιάνγκ με την Τεχεράνη μιλώντας για «κράτη παρίες»

Οι δηλώσεις Πανέτα ήλθαν στη σκιά των απειλών που εκτόξευσε μετά την πυρηνική δοκιμή η Βόρειος Κορέα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι «ακόμη ισχυρότερη» δράση μπορεί να ακολουθήσει ως απάντηση στην «εχθρικότητα» της Ουάσινγκτον.

Επαφές Ομπάμα – Λι Μιουνγκ-Μπακ

Η ξαφνική δοκιμή της Βορείου Κορέας ενεργοποίησε διπλωματικά την Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ-Μπακ, επιβεβαίωσε ότι στηρίζει αμυντικά την Νότιο Κορέα και συμφώνησαν να συνεργαστούν για μέτρα που θα εμποδίσουν την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει το βαλλιστικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους τους είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Διαμαρτυρία της Βρετανίας στον πρεσβευτή της Βορείου Κορέας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου τον πρεσβευτή της Βορείου Κορέας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου η Πιονγιάνγκ.

«Κάλεσα τον πρεσβευτή της Βορείου Κορέας σήμερα, προκειμένου να εκφράσω με τους ισχυρότερους όρους την καταδίκη της Βρετανίας για τη χθεσινή πυρηνική δοκιμή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χιούγκο Σουάιρ, σε ανακοίνωσή του.

«Η Βρετανία στηρίζει την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να λάβει πιο αυστηρά μέτρα κατά του καθεστώτος. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνει η διεθνής κοινότητα ενωμένη στην προσέγγιση της κατάστασης και να μιλάει με μία φωνή» δήλωσε.