Σε σύγκρουση με το Ισραήλ θα έρθει η Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της απόφασής της να πάψει να δέχεται ως «κατασκευασμένα στο Ισραήλ» προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη _ μια κίνηση την οποία επί χρόνια ζητούσαν οι Παλαιστίνιοι. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει είτε να σταματήσουν να πωλούνται στην Ευρώπη είτε να διορθώσουν την χώρα προέλευσης.
Οι κυρώσεις κατά των προϊόντων που παράγουν οι έποικοι θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα στην ισραηλινή οικονομία. Σύμφωνα με το «Spiegel», οι έποικοι εξάγουν ετησίως στην ΕΕ προϊόντα αξίας 220 εκατ. ευρώ ενώ οι Παλαιστίνιοι μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα στα σχέδια αυτά των Βρυξελλών, όμως δεν ίδρωσε το αφτί των ευρωπαίων αξιωματούχων. Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ (EEAS) έψαξε ολόκληρη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να εντοπίσει τα άρθρα που δικαιολογούν την απαγόρευση πώλησης των προϊόντων από τους οικισμούς. Τα περισσότερα από αυτά είναι τρόφιμα.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει κυριαρχία των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η Συνθήκη της Γενεύης θέτει εκτός νόμου τους εκεί οικισμούς. Όμως διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις επέτρεψαν την ανέγερσή τους και σήμερα 650.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, που επανεξελέγη στις 22 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη διεθνή νομοθεσία για τους οικισμούς. «Οι μέρες που οι μπουλντόζες ισοπέδωναν τους οικισμούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», δήλωσε.
Παράδειγμα προϊόντων λανθασμένα χαρακτηρισμένων ως «ισραηλινά» είναι το κρασί «Gamla» το οποίο φέρει την ένδειξη «Made in Israel» (κατασκευασμένο στο Ισραήλ) και ως διεύθυνση του παραγωγού (Golan Heights Winery _ Οινοποιείο Υψώματα του Γκολάν) αναφέρει το Κατζρίν, Ισραήλ. Όμως η διεύθυνση αυτή δεν βρίσκεται στο Ισραήλ. Το Κατζρίν είναι ένας οικισμός στα Υψώματα του Γκολάν.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο δύσκολο να βρεθεί αν έχουν παραχθεί σε ισραηλινό ή παλαιστινιακό έδαφος, όμως η ΕΕ ήδη άρχισε να εξετάζει προσεκτικά τον ακριβή τόπο παραγωγής των χουρμάδων που εισάγει από την περιοχή.
Προβληματικά είναι και τα καλλυντικά μάρκας Ahava που περιέχουν μεταλλικά στοιχεία από τη Νεκρά Θάλασσα. Στη συσκευασία τους αναφέρεται η διεύθυνση «Εργαστήρια Νεκράς Θάλασσας, Ισραήλ» όμως στην πραγματικότητα τα καλλυντικά αυτά κατασκευάζονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.