Ακόμη και ανάμεσα στους κατάκοπους χρήστες του Ιντερνετ στην Κίνα, αυτή ήταν μια μεγάλη είδηση: ο Λι Τζιανγκούο, κομμουνιστής αξιωματούχος στην ηγεσία του ΚΚΚ είναι ύποπτος σε έρευνα για νεποτισμό και διαφθορά.
Ο Λι, που είναι αντιπρόεδρος στην βουλή της Κίνας, φέρεται να οργάνωσε την προαγωγή του ανιψιού του σε κυβερνητική θέση.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Λι κέρδισε μια θέση στο 25μελές Πολίτμπιρο. Τώρα, ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ μεταδίδουν ότι μπήκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Πεκίνο, λόγω στρες.
Μάλλον έχει λόγους να ανησυχεί: ο νέος ηγέτης του Κόμματος στην Κίνα, ο Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύθηκε ότι θα καταπολεμήσει απηνώς την διαφθορά στην πρώτη δημόσια ομιλία του, τον Οκτώβριο.
«Αλλά η εκστρατεία κατά της διαφθοράς έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Τον Δεκέμβριο η Κίνα έπεσε στην 80ή θέση ανάμεσα στις 176 χώρες που βαθμολογούνται για τα επίπεδα διαφθοράς της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Η Κίνα πήρε 39 στα 100, πίσω από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ιταλία», γράφει ρεπορτάζ του BBC.
Η διαφθορά κοστίζει πολύ ακριβά στην Κίνα. Ο ΟΟΣΑ την υπολογίζει στο 3% με 5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια, ποσό που μπορεί να φτάνει τα 84 δισεκατομμύρια.
Η περιουσία των 70 πιο πλούσιων μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αυξήθηκε στα 89,9 δισ. δολάρια το 2011. Φαίνεται ότι σήμερα οι κινέζοι Κομμουνιστές πολιτικοί είναι μεγαλύτεροι πλουτοκράτες από τους αμερικανούς ομολόγους τους στο Καπιτώλιο.
Ρεπορτάζ των «New York Times» αποκάλυψε ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο έχει κρυφή περιουσία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Οι κινεζικές αρχές παρεμπόδισαν την πρόσβαση στο site της εφημερίδας.

Τον Ιούλιο το πρακτορείο Bloomberg είχε ανάλογο ρεπορτάζ για τους συγγενείς του Σι Τζιν Πινγκ, που θα αναλάβει πρόεδος της Κίνας τον Μάρτιο. Ο Σι έχει πει δημοσίως ότι «αν μπεις στην πολιτική, δεν πρέπει να το κάνεις για τα λεφτά».

Ο συνδυασμός ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικού αυταρχισμού έχει φτιάξει θερμοκήπιο πράξεων διαφθοράς κάθε μεγέθους. Εν όψει του Συνεδρίου, πέρυσι τον Οκτώβριο, το Πεκίνο τιμώρησε περισσότερους από 17.500 κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επτά ήταν υπουργοί ή κυβερνήτες επαρχιών.