Θλίψη έχει προκαλέσει στους θαυμαστές τόσο του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’70 «Dr Feelgood» όσο και της σύγχρονης τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones» το γεγονός ότι ο κιθαρίστας και ηθοποιός Γουίλκο Τζόνσον έχει διαγνωστεί με ανίατο καρκίνο του παγκρέατος και οι γιατροί τού δίνουν το πολύ 10 μήνες ζωής.
Ομως ο ίδιος ο 66χρονος Τζόνσον –το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Τζον Πίτερ Ουίλκινσον – δεν το έβαλε κάτω. Μίλησε με θάρρος και αισιοδοξία στο βρετανικό ραδιόφωνο για την δυσοίωνη προσωπική του περιπέτεια, τονίζοντας μάλιστα ότι «λειτούργησε αναζωογονητικά» πάνω του.
«Όταν ο γιατρός μου είπε «έχεις καρκίνο στο τελικό στάδιο» ήταν ξεκάθαρο πως δεν επιδεχόταν χειρουργικής επέμβασης και πως οι γιατροί δεν θα μπορουσαν να κάνουν κάτι. Οταν βγήκα από το νοσοκομείο, ένιωσα αυτομάτως ανεβασμένος. Σα να περπατάς, να κοιτάς τον ουρανό και τα δέντρα και να αναφωνείς «ουάου!» Η αποκάλυψη ότι έχω καρκίνο με έκανε να νιώσω ζωντανός».
Όπως είπε, το πρώτο «καμπανάκι» για την υγεία του χτύπησε τον περασμένο Νοέμβριο όταν λιποθύμησε επί σκηνής, αλλά η διάγνωση έγινε πριν από λίγες μέρες, με τον ίδιο πάντως να κανονίζει να ηχογραφήσει ένα τελευταίο άλμπουμ και να βγει σε μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία προκειμένου να αποχαιρετήσει τους θαυμαστές του.

«Πέρασα όλη μου τη ζωή μέσα στη δυστυχία, παλεύοντας με τη κατάθλιψη κι άλλα πράγματα, αλλά πλέον νιώθω αναγεννημένος», καταλήγει ο βρετανός που σε σχετικά μεγάλη ηλικία ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα ως ο μουγκός δήμιος «Ίλιν Πέιν» στη τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones». Όπως λεει ο ίδιος, οι παραγωγοί τον επέλεξαν για το ρόλο του Πέιν, καθώς «έψαχναν για κάποιον τρομαχτικό τύπο που να διαθέτει αγριεμένο βλέμμα, προκαλώντας τον πανικό τα θύματά του πριν τα σκοτώσει. Μου ήταν εύκολο, καθώς από μόνος μου είμαι τρομαχτικός τύπος και αγριοκοιτάζω τον κόσμο, έτσι κι αλλιώς».
Αμέσως μετά τα δυσάρεστα νέα, ο μάνατζέρ του, Ρόμπερτ Χόι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει την είδηση και αναφέρει ότι ο Τζόνσον δεν σκοπεύει να υποβληθεί σε θεραπεία. «Επέλεξε να μην κάνει καμία χημειοθεραπεία που θα του έδινε μόλις δυο μήνες ζωής παραπάνω. Έχει καλή διάθεση, δεν υποφέρει από συμπτώματα της νόσου και αναμένεται να απολαύσει τουλάχιστον μερικούς μήνες σχετικά καλής υγείας ενώ σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε το νέο CD του, να κάνουμε μια σύντομη περιοδεία στη Γαλλία, καθώς και μια σειρά από αποχαιρετιστήριες συναυλίες στη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χόι.

«Νιώθω πολύ περίεργα, καθώς από τη μια πλευρά νιώθω μια χαρά, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζω πως η απειλή του θανάτου κρέμεται πλέον από πάνω μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.
Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες στην ιστορία της ροκ, με τις συμμετοχές του σε συγκροτήματα όπως οι πρωτοπόροι της pub rock βρετανικής σκηνής Dr Feelgood ( έγραψε τα τραγούδια των τεσσάρων πρώτων δίσκων τους, την περίοδο 1975 – 1977 ) και οι πανκ Ian Dury and the Blockheads ενώ εν συνεχεία δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, τους Wilko Johnson Band.
Παίζει ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να χρησιμοποιεί πένα, μόνο με τα δάκτυλα ( fingerstyle ), μια τεχνική που του επιτρέπει να κρατάει ακόρντα κάνοντας σχεδόν ταυτόχρονα σόλο και στις συναυλίες «αλωνίζει» πάνω στη σκηνή κάνοντας συνέχεια κοφτές, «ρομποτικές» κινήσεις και μορφασμούς. ( Για ένα δείγμα της εκρηκτικής παρουσίας του στα live δείτε εδώ)
Εχει επίσης σπουδάσει φιλολογία και στις αρχές του 1970 εργάστηκε ως καθηγητής. Είναι μέλος μιας ομάδας Βρετανών με πάθος για τη λατινική γλώσσα. Η ομάδα αυτή κάνει συχνά συγκεντρώσεις – συνήθως σαββατοκύριακα – στις οποίες όλοι μιλάνε μεταξύ τους αποκλειστικά στα… λατινικά! Αλλα ενδιαφέροντά του είναι η αστρονομία, η ζωγραφική και η ποίηση.
Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία την αγαπημένη του από το σχολείο Ιρέν Νάιτ και μαζί απέκτησαν έναν γιο. Η γυναίκα του πέθανε από καρκίνο το 2004 και έκτοτε ζει μόνος του.