Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για το «όραμα» του Λονδίνου αναφορικά με την Ενωση.

«Οι αλλαγές που θα επιδιώξουμε θα είναι θεμελιώδεις και βαθιές», ανέφερε. «Θα αγωνιστώ για το μέλλον της Βρετανίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Οπως αναμενόταν, προανήγγειλε επανακαθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και έπειτα δημοψήφισμα – μετά το 2015.

«Το δημοψήφισμα τότε θα είναι «μένουμε ή φεύγουμε»» είπε, αλλά επανέλαβε ότι στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο θα ένα «κενό ερώτημα».

Επιμένοντας ότι είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επέμεινε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη έξοδος» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.

«Δεν είμαι βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ. (..)Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το «μία από τα ίδια» στην εξέλιξή της» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» πρόσθεσε, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά» τόνισε.

Ο Κάμερον ανέφερε στη συνέχεια ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας ότι για τη Βρετανία η «ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους».

Η Βρετανία, υπογράμμισε ο Κάμερον, παραμένει «ανεξάρτητη και ανοικτή», επισημαίνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική και πρόσφορη την επαναδιαπράγματευση της σχέσης με τις Βρυξέλλες, με επίγνωση της πρόκλησης που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Έπειτα, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, «ο λαός της Βρετανίας θα έχει τον λόγο», καθώς μόνο τότε θα μπορεί να κρίνει ουσιαστικά το εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι.

Η προσφορά του Κάμερον ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά κινδυνεύει να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ακόμη πιο άμεσα όμως, μπορεί να εντείνει τις τριβές στο εσωτερικό του βρετανικού κυβερνητικού συνασπισμού καθώς ο Νικ Κλεγκ έχει εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για τη στάση του Κάμερον στο ζήτημα.


Αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία


Η Ευρώπη δεν μπορεί «να γίνει α λα καρτ» δήλωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αντιδρώντας στα σχέδια του βρετανού πρωθυπουργού να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Φαμπιούς πριν από την έναρξη της ομιλίας του κ. Κάμερον.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη α λα καρτ», τόνισε ο Φαμπιούς στον ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη. Ομως, η Ευρώπη, ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι», τόνισε.

«Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε. «Κάποια ημέρα είχα μια συνάντηση με βρετανούς επιχειρηματίες και τούς είπα: ακούστε, εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί», είπε ο Φαμπιούς απαντώντας έτσι στον βρετανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει έτοιμος να στρώσει «το κόκκινο χαλί» στις εταιρείες που επιθυμουν να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία στη Γαλλία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε αντέδρασε σε ανάλογο τόνο: «Στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» είπε μετά την ομιλία του Κάμερον.

Ο Βέστερβελε τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, επανέλαβε, είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη ενοποίηση».