Για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας τους ετοιμάζονται οι ΗΠΑ με εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να κατακλύζουν το κέντρο της Ουάσινγκτον για να δουν τον Μπαράκ Ομπάμα να δίνει δημοσίως τον όρκο κάτω από τον λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη προεδρική θητεία του.

Θα ακολουθήσει, περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδος, η πολυαναμενόμενη εναρκτήρια ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που θα δώσει το στίγμα της νέας θητείας του, και έπειτα τη «σκυτάλη» παραλαμβάνουν η καθιερωμένη παρέλαση, η Μπιγιονσέ και τιμητικές δεξιώσεις -η μία αποκλειστικά για το προσωπικό του Λευκού Οίκου, στην οποία θα δώσει το «παρών» η Lady Gaga.

Ο όρκος θα δοθεί μόλις λίγα βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το πλήθος αναμένεται πάντως να είναι μικρότερο συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν όταν ο Ομπάμα έγραφε ιστορία ως ο πρόεδρος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 2009, 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το Καπιτώλιο παρά το ψύχος για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία.

Ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο. Εως και 800.000 θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών» θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υψιστα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ στο κέντρο της Ουάσινγκτον και μόνο όσοι διαθέτουν εισιτήριο μπορούν να πλησιάσουν στο Καπιτώλιο ή την λεωφόρο Πενσιλβάνια που συνδέει την έδρα του Κογκρέσου με τον Λευκό Οίκο. Στην περιοχή έχουν στηθεί ψηλά φράγματα ασφαλείας, ενώ θωρακισμένα οχήματα του στρατού έχουν παραταχθεί στις διασταυρώσεις.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση» την οποία μερικοί από τους προκατόχους του έχουν περάσει με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Εγινε η πρώτη ορκωμοσία
Η πρώτη ορκωμοσία του προέδρου έγινε την Κυριακή στη Γαλάζια Αίθουσα του Λευκού Οίκου σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα.

Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20ή Ιανουαρίου και αυτή είναι η έβδομη.

Επίσης, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται δυο φορές. Πριν τέσσερα χρόνια, στην έναρξη της ιστορικής πρώτης του θητείας του το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου, που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί, αμέσως μετά στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτή τη φορά.