Ένας 15χρονος συνελήφθη στην πολιτεία του Νέο Μεξικό κατηγορούμενος ότι πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άτομα, δύο ενήλικες και τρία παιδιά. Οι σοροί των θυμάτων εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε κατοικία στο Αλμπουκέρκι και είχαν όλοι πυροβοληθεί πολλές φορές.

Στην κατοικία βρέθηκαν πολλά όπλα, ανάμεσά τους ένα ημιαυτόματο όπλο παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται στον αμερικανικό στρατό.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του εγκλήματος, ούτε έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος εάν ο ανήλικος δράστης είχε κάποια συγγενική σχέση με τα θύματα και ποια ήταν αυτή.

Νεκροί από τις σφαίρες του 15χρονου έπεσαν ένας άνδρας, μία γυναίκα, τα δύο παιδιά της και άλλο ένα παιδί που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται ενώ έχει «ανάψει» η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τους περιορισμούς στην οπλοκατοχή.

Την Κυριακή υπέρμαχοι της οπλοκατοχής διαδήλωσαν ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες κόντρα στο αυστηρότερο πλαίσιο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στη σκιά της τραγωδίας στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, ο Ομπάμα προώθησε άμεσα και σαρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής -ειδικά σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν πολλές φορές σχεδόν ανεξέλεγκτα.

Τα μέτρα, ένα μείγμα προεδρικών διαταγμάτων και προτάσεων νομοθεσίας που θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο, ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή στο σχολείο του Κονέκτικατ, περιστατικό που σόκαρε την κοινή γνώμη και άνοιξε ξανά τη συζήτηση γι’ αυτό το κοινωνικά και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.