Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Κυριακή στόχους σε πολλές περιοχές στο βόρειο Μαλί, εκτός της ζώνης της πόλης Κόνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνεται η κύρια σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών και στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μαλί, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως ένα στρατόπεδο των τζιχαντιστών στο Λερέ, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνα, κοντά στην Μαυριτανία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (MSF), οι οποίοι καλούν «όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στο Μαλί να σεβαστούν τους άμαχους πληθυσμούς, όπως και τις υποδομές για την υγεία».

«Το στρατόπεδο του Λερέ, το οποίο έχει εγκαταλείψει ο στρατός και έχουν καταλάβει εδώ και πολλούς μήνες οι ισλαμιστές, βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη», δήλωσε ένας ντόπιος βουλευτής, ο οποίος κατέφυγε στην Μαυριτανία μετά τους βομβαρδισμούς.

Πρόσφυγες δήλωσαν επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων της οργάνωσης Άνσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ).

Γαλλικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν επίσης και σε άλλους στόχους στο βόρειο Μαλί, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών, «όχι μακριά από την Ντουέντζα», η οποία βρίσκεται 170 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κόνα, όπως και «προς την τοποθεσία της Ναμπάλα», επίσης στο βορειοδυτικό Μαλί, σύμφωνα με πηγή της περιφερειακής ασφάλειας.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί στην Ντουέντζα όπου είναι παρούσα μία από τις ομάδες της ανθρωπιστικής αυτής οργάνωσης.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν εξάλλου σήμερα θέσεις ανταρτών και στην πόλη Γκαό, θύλακα των ισλαμιστών στο βορειοανατολικό Μαλί, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.

«Δύο ελικόπτερα βομβαρδίζουν τις θέσεις των ισλαμιστών, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπιτεθούν», δήλωσε ένας κάτοικος της Γκάο. «Τα αεροσκάφη κινούνται τόσο γρήγορα που μπορείς μόνον να ακούσεις τον ήχο τους στον αέρα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Άνσαρ Ντιν δήλωσε και αυτός ότι γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις της οργάνωσης στις μικρότερες πόλεις Λερέ και Ντουέντζα, οι οποίες βρίσκονται πιο νότια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Η Γαλλία συνέχισε σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τους βομβαρδισμούς κατά των ενόπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η ζωή των Γάλλων που κρατούνται όμηροι στο Σάχελ θα βρισκόταν «περισσότερο σε κίνδυνο» αν δεν γινόταν η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών στο Μαλί.

«Η αλήθεια είναι ότι αν η επιχείρηση που είχαν αρχίσει οι τρομοκρατικές ομάδες είχε φτάσει στο τέλος της προχθές (Παρασκευή), σήμερα θα βρισκόντουσαν στην Μπαμακό. Θα υπήρχε μια χώρα σε ομηρεία, πέραν των δικών μας οκτώ ομήρων», δήλωσε ο Λε Ντριάν.

«Η ζωή των ομήρων μας θα κινδύνευε περισσότερο αν τους αφήναμε (τους ισλαμιστές) να φέρουν σε πέρας αυτήν την επιχείρηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία σκοπεύει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων –συνολικά οκτώ Γάλλοι κρατούνται όμηροι στο Σάχελ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο βρετανικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα αποσταλεί στο Μαλί σε υποστήριξη του γαλλικού στρατού στη χώρα, αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα από τη Βρετανία. «Είναι πιθανό ότι το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βρετανία σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα το Τόγκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποστείλει 500 στρατιώτες στο Μαλί στους κόλπους της αφρικανικής δύναμης που είναι επιφορτισμένη να βοηθήσει την Μπαμακό στην μάχη της με τους ένοπλους ισλαμιστές.

«Το Τόγκο θα αποστείλει περίπου 500 στρατιώτες στο Μαλί (…) Αυτοί ετοιμάζονται ενεργά. Θα αναχωρήσουν εντός ολίγου», δήλωσε αξιωματούχος του στρατού του Τόγκο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τέλος ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μαλί Ντιανγκό Σισοκό έφτασε σήμερα στο Αλγέρι, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών, για μια διήμερη επίσκεψη, μετέδωσε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Το Αλγέρι, αν και είχε φανεί πρόσφατα πολύ επιφυλακτικό σε μια ξένη επέμβαση στο Μαλί, εξέφρασε χθες την «αναμφίβολη» υποστήριξή του στις μεταβατικές αρχές της χώρας.