Δεν θέλει τη Μέρκελ. Δεν θέλει τον Μόντι. Δεν πιστεύει ότι η οικονομική κρίση στη χώρα του είναι τόσο σοβαρή όσο λένε αναλυτές και μίντια. Δεν έχει άλλη πρόταση από τη γνωστή προβληματική σύμπραξη με τη Λέγκα του Βορρά, για την οποία μάλιστα αποποιείται και την προοπτική να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει εν μέσω κρίσης στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας σαν κλόουν που ξαναδίνει την ίδια ξεπερασμένη παράσταση ενώ το «τσίρκο» έχει πάρει φωτιά.
Παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από την πολυαγαπημένη του εξουσία, έμεινε εκτός πολιτικού νυμφώνος για παραπάνω από έναν χρόνο, αλλά επιστρέφει σαν άλλος υπερήρωας των κόμικς μόνο και μόνο για να σώσει, όπως τόνισε, την πατρίδα του στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Ο νέος μπερλουσκονισμός είναι εδώ. Αφήνει στο περιθώριο τις επικοινωνιακές φιοριτούρες, τα σαχλά «Ανγκελα, κούκου! Είμαι ο Σίλβιο!» που φώναζε δημοσίως στη γερμανίδα καγκελάριο, τώρα πουλάει ευρωσκεπτικισμό για αρχαρίους: κινείται γύρω από το δίπολο «Γερμανία – Ευρώπη». Θεωρεί «εχθρούς της χώρας» όχι μόνο την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον απερχόμενο ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Για όλα φταίνε ο Μόντι και η Γερμανία» υποστήριξε τις προάλλες ο μεγιστάνας. Και προσέθεσε: «Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση τεχνοκρατών (του Μόντι) χειροτέρεψαν όλα, από το ΑΕΠ ως το δημόσιο χρέος, διότι ο Μόντι εφήρμοσε χωρίς καμία αντίρρηση όσα ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις εντολές της Γερμανίας».
Ο κόσμος χάνεται, η αυταρέσκεια περισσεύει. «Οι κυβερνήσεις μου κατάφεραν να παρουσιάσουν σαφώς πιο σημαντικό έργο από όλες όσες σχηματίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιταλία» ισχυρίστηκε ο Καβαλιέρε. Πιστός στο αξίωμα «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα», το οποίο πρεσβεύει εδώ και δύο δεκαετίες, έκανε λόγο για μια συνωμοσία –πριν από έναν χρόνο –ντόπιων και ξένων κέντρων εξουσίας, των ΜΜΕ και του ίδιου του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, του παλαίμαχου πρώην κομμουνιστή Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η οποία σχεδίασε και πέτυχε την πτώση της κυβέρνησής του. Το ότι οι διεθνείς χρηματαγορές ήταν έτοιμες να αρνηθούν τη δανειοδότηση της Ιταλίας ενώ ο ίδιος σφύριζε αδιάφορα δεν μοιάζει να τον έχει προβληματίσει ακόμη.
Ετοιμάζεται για την έκτη εκλογική του αναμέτρηση σε συνασπισμό του δικού του κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας (PdL), με την ξενοφοβική και αποσχιστική Λέγκα του Βορρά. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης μάλιστα θα τον δούμε, όπως «απειλεί», πιθανώς στον θώκο του υπουργού Οικονομίας –και μη χειρότερα, δηλαδή.
Η εικόνα του έχει πληγεί από τα οικονομικά και κυρίως τα «ροζ» σκάνδαλα, ενώ ο ίδιος στα 76 του χρόνια ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί, αυτή τη φορά με μια πιτσιρίκα. Η δημοφιλία του έχει κατρακυλήσει. Η τελευταία δημοσκόπηση της Euromedia φέρνει πρώτο τον κεντροαριστερό συνασπισμό κομμάτων υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι (με ποσοστό 38,5%), δεύτερο τον δεξιό συνασπισμό υπό τον Καβαλιέρε (με 30,7%), τρίτο το δημοφιλές κίνημα Πέντε Αστέρια του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (με 12,3%) και τέταρτο το σχήμα Με τον Μόντι για την Ιταλία (με 10,5%).
Το τσίρκο Μπερλουσκόνι επέστρεψε αλλά χωρίς την απίθανη δυναμική του παρελθόντος. Το αν θα δώσει «λίγες τελευταίες παραστάσεις» ή θα επαναλειτουργήσει «μέχρι νεωτέρας» θα φανεί σύντομα.

Εκδοση 2013

Ιταλία (και) εκτός ευρώ

«Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ενισχύσει τις χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία, τότε θα αναγκαστούμε να βγούμε από το ευρώ» είπε ο Καβαλιέρε, ενώ ισχυρίζεται ότι «τον τελευταίο χρόνο τα ιταλικά spreads δεν μειώθηκαν χάρη στο έργο της κυβέρνησης Μόντι αλλά λόγω των διεθνών εξελίξεων».
Οχι φόρο στα ακίνητα

Ο Μπερλουσκόνι ζητεί την αναθεώρηση του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που θεσπίστηκε επί Μόντι και την επιβολή του μόνο στους μεγαλοϊδιοκτήτες. Λέει ότι σε αντιστάθμισμα θα αυξήσει τη φορολογία για τα αλκοολούχα ποτά και θα μειώσει –αορίστως –«περιττές δημόσιες δαπάνες».
Γκέι γάμοι; «…»

Προσπαθεί αδέξια να «θάψει» την ομοφοβία του. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών μέσω συμφώνων συμβίωσης. Με μια κίνηση του κεφαλιού του ένευσε θετικά –αλλά… δεν υπήρχαν κάμερες να το καταγράψουν!
Φίλος των εργοδοτών

Προτείνει πενταετή (!) απαλλαγή καταβολής φόρων και εργοδοτικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν νέους μόνιμους υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου. Παραδέχεται ωστόσο ότι «αυτό θα συναντήσει αντιδράσεις» αφού πρόκειται ουσιαστικά για «καραμπινάτη» ανασφάλιστη μαύρη εργασία.
Πάολο Κουέρτσια, πολιτικός αναλυτής
«Δεν μπορεί πια να τρομάξει τις Βρυξέλλες»

Ο δρόμος της Ιταλίας προς τη λιτότητα χαράσσεται από την ΕΕ και δεν θα ανατραπεί από την επιστροφή του Μπερλουσκόνι, λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο διεθνολόγος Πάολο Κουέρτσια, πολιτικός αναλυτής στην ιστοσελίδα www.diplomazia.net.

Η ευρωζώνη πρέπει να ανησυχεί λόγω Καβαλιέρε;
«Οχι, δεν νομίζω. Ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί πια να τρομάξει τις Βρυξέλλες. Ούτως ή άλλως δεν θα ξαναγίνει πρωθυπουργός, ακόμη και αν ο συνασπισμός των κομμάτων που ηγείται κερδίσει τις εκλογές, πράγμα που θεωρώ απίθανο. Η ευρωζώνη γνωρίζει καλά πως όποιος κι αν κυβερνήσει μετεκλογικά θα πρέπει να ακολουθήσει ρητώς και απαρεγκλίτως το οικονομικό πρόγραμμα που θα του επιβληθεί από τους ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι και θα επιβλέπουν κάθε κίνησή του».

Τι σημαίνει για την Ιταλία αυτή η επανεμφάνιση;
«Οτι περνάμε πλέον επισήμως στον τρικομματισμό. Η πολιτική αντοχή του Καβαλιέρε μαζί με την ταυτόχρονη υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι ουσιαστικά υπογράφουν τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του ιταλικού δικομματισμού καθώς μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θα αποφύγει να κινηθεί προς τον κεντρώο χώρο που αντιπροσωπεύει ο Μόντι και θα παραμείνει πιστός στις δεξιές αξίες του Καβαλιέρε.
Αρα ο Μόντι θα παλέψει για την τρίτη (ή και την τέταρτη) θέση, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες του τεχνοκράτη οικονομολόγου να επιστρέψει ως πρωθυπουργός. Μπορεί όμως να γίνει «τσάρος» της οικονομίας συμμετέχοντας σε κυβέρνηση συνασπισμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ