Μειώθηκαν κατά περίπου 10% οι Ρώσοι που εξακολουθούν να νοσταλγούν τη Σοβιετική Ενωση, το ποσοστό όμως εκείνων που αναπολούν τo κομμουνιστικό καθεστώς παραμένει σημαντικό. Για την ακρίβεια, όπως δείχνει έρευνα του Πανρωσικού Ερευνητικού Κέντρου Δημόσιας Γνώμης που ανακοινώθηκε την Κυριακή, το 56% των Ρώσων λυπάται που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ.

Η πλειονότητα των νοσταλγών είναι άτομα άνω των 45 ετών, χαμηλής μόρφωσης, χωρίς επαφή με το Διαδίκτυο και κάτοικοι μεγαλουπόλεων. Αντίθετα, οι νεότεροι, μορφωμένοι και χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν τη Ρωσία του σήμερα. Τα δύο τρίτα εκείνων που ρωτήθηκαν, συμφωνούν ότι το σοβιετικό καθεστώς διεύρυνε το πολιτιστικό και το οικονομικό επίπεδο των λαών που κατοικούσαν στις 15 σοβιετικές δημοκρατίες μέχρι το 1991.
Είκοσι χρόνια από τότε, οι μισοί και πλέον Ρώσοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προληφθεί η διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά το 35% θεωρεί ότι αυτή ήταν αναπόφευκτη. Αλλωστε, το 1992, το 27% των πολιτών του συνόλου της Σοβιετικής Ενωσης δήλωνε ότι το κομουνιστικό κράτος ήταν αδύνατον να επιβιώσει καθώς είχε ανοίξει ο δρόμος προς τη δημοκρατία.
Με την πάροδο του χρόνου οι Ρώσοι άλλαξαν γνώμη και σήμερα το 45% του πληθυσμού κατηγορεί τους πολιτικούς ότι εκείνοι οδήγησαν τη Σοβιετική Ενωση σε κατάρρευση. Είναι πράγματι γεγονός ότι στις 8 Δεκεμβρίου 1991 οι τότε ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν το Σύμφωνο για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών το οποίο οδηγούσε στην ειρηνική διάλυση της ΕΣΣΔ.