Ολο και μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων γερμανών με προβλήματα υγείας, «αποστέλλονται» σε μονάδες φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού, λόγω του αυξανόμενου κόστους περίθαλψης, της αύξησης του ρυθμού γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και των ελλείψεων του εγχώριου συστήματος υγείας.

Χιλιάδες είναι οι ηλικιωμένοι Γερμανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» βρίσκονται σήμερα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, λόγω της αδυναμίας των οικείων τους και των ίδιων να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος περίθαλψης, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ρυθμοί της συγκεκριμένης τάσης είναι αυξητικοί, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για «ωρολογιακή βόμβα» του συστήματος περίθαλψης της Γερμανίας- χώρας η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει «πρότυπο» για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι «χρόνιες παθογένειες» του γερμανικού συστήματος περίθαλψης, το οποίο «πάσχει» από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και του υψηλού, αυξανόμενου κόστους υπηρεσιών, καλύπτονταν μέχρι πρότινος με την «εισαγωγή» μεταναστών από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αναλάμβαναν τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ακόμα και η μετανάστευση εργαζομένων από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης ωστόσο, δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα ενός αναποτελεσματικού συστήματος, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει η αυξανόμενη τάση αποστολής ηλικιωμένων στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη τάση σε μία χώρα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να αποτελέσει «πρότυπο» και για άλλες χώρες, δεδομένου ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε χώρες της ΕΕ αυξάνουν συνεχώς το κόστος περίθαλψης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική οργάνωση προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων Sozialverband Deutschland (VdK) έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των Γερμανών που δεν μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα περίθαλψης ηλικιωμένων, καλώντας την πολιτεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχτισαν τη Γερμανία όπως είναι σήμερα, που «έβαλαν πλάτη» όλη τους τη ζωή, να «απελαθούν» τώρα. Είναι απάνθρωπο», δήλωσε σε δραματικούς τόνους η πρόεδρος της VdK, Ουλρίκε Μάσερ.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2011 διαβιούσαν σε οίκους ευγηρίας μόνο της Ουγγαρίας 7.146 γερμανοί συνταξιούχοι. Πάνω από 3.000 εξάλλου διέμεναν σε γηροκομεία της Τσέχικης Δημοκρατίας, και περισσότεροι από 600 της Σλοβακίας. Αγνωστος είναι ο αριθμός των γερμανών ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας της Ισπανίας, της Ουκρανίας, και της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, ενώ προορισμοί αποτελούν και η Ταϊλάνδη με τις Φιλιππίνες.

Δεν λείπουν οι οίκοι ευγηρίας της Γερμανίας εξάλλου, που ετοιμάζονται να ανοίξουν «παραρτήματα» στο εξωτερικού, καθώς κάποιοι «οσφραίνονται» μία νέα αγορά, με νέες επενδυτικές δυνατότητες στο συγκεκριμένο τομέα, τη στιγμή που η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας επιδεινώνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πάνω από 400.000 γερμανών ηλικιωμένων αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής σε κάποιον οίκο ευγηρίας, με τον συγκεκριμένο αριθμό να αυξάνεται κατά 5% περίπου το έτος.

Ο λόγος είναι βεβαίως το αυξανόμενο κόστος, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 2.900 και 3.400 ευρώ το μήνα, αλλά και το γεγονός, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, ότι οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στη Γερμανία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού της χώρας παίρνει δραματικές διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί από τα 82 εκατομμύρια στα 69 εκατομμύρια έως το 2050, με έναν στους 15 (δηλαδή περίπου 4,7 εκατομμύρια ηλικιωμένους) να χρήζουν φροντίδας.

Οι ζοφερές προβλέψεις ανάγκασαν τον βουλευτή του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Ουίλι Ζυλατζιού να επισημαίνει την ανάγκη «εξεύρεσης ενός εναλλακτικού μοντέλου φροντίδας ηλικιωμένων».

Οπως αναφέρει εξάλλου στη βρετανική εφημερίδα η ειδική σε θέματα περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Witten/Herdecke Κρίστελ Μπιενστάιν «πολλοί οίκοι ευγηρίας στη Γερμανία έχουν φθάσει ήδη στα όριά τους. Η φροντίδα που λαμβάνει κατά μέσο όρο ένας ηλικιωμένος δεν ξεπερνά τα 53 λεπτά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης και της σίτισης. Συχνά, ένας νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για 40-60 τροφίμους».

Γι’ αυτό και το εξωτερικό μοιάζει να είναι η εύκολη λύση.

Οι γερμανοί πολιτικοί πάντως φαίνεται ότι τηρούν σιγή ιχθύος, αρνούμενοι στην πλειονότητά τους να ασχοληθούν – τουλάχιστον ανοιχτά- με το συγκεκριμένο ζήτημα.