«Αφήστε τις βόλτες στα εμπορικά κέντρα, μην ψωνίσετε προϊόντα online και αποφύγετε να αγοράσετε οτιδήποτε περιττό για τα Χριστούγεννα!». Το μήνυμα από τον πρώην διαφημιστή και νυν ακτιβιστή κατά των μεγάλων εταιρειών και του υπερκαταναλωτισμού Κάλε Λασν είναι σαφές.

Ο καναδοεσθονός εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Adbusters» έχει ξεκινήσει μια καμπάνια αντικαταναλωτισμού με τον εύγλωττο τίτλο «Να μην αγοράσουμε τίποτα τα Χριστούγεννα» (Buy Nothing Christmas), προτρέποντας τους καταναλωτές να απέχουν, την περίοδο των γιορτινών ημερών, από την πιο παραδοσιακή τους συνήθεια.

«Την ώρα που ο πλανήτης μας γίνεται ολοένα και πιο θερμός, που πολλά είδη ζώων εξαφανίζονται, που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όλο και πιο πολύ, που οι οικονομίες μας χρεοκοπούν και που οι πολιτικοί μας γίνονται ολοένα και πιο διεστραμμένοι, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πηγαίνουν για ψώνια», αναγράφει η ιστοσελίδα του περιοδικού «Adbusters» (σηµαίνει «Κυνηγοί Διαφηµίσεων»), προσθέτοντας ότι «η υπερκατανάλωση μάς καταστρέφει, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ψωνίζουμε, πιστεύοντας πως σε αυτό θα βρούμε παρηγοριά και ηρεμία. Ο καταναλωτισμός είναι το όπιο του λαού».

«Πρεπει να βρούμε ένα τρόπο να κόψουμε αυτή τη κακή συνήθεια», καταλήγει ο Λασν, ο άνθρωπος που εμπνεόμενος από την Αραβική Ανοιξη κάλεσε τον Ιούλιο του 2011 τους Αµερικανούς να συρρεύσουν στις 17 Σεπτεµβρίου της ίδιας χρονιάς µε τις σκηνές τους στην καρδιά της Νέας Υόρκης και να καταλάβουν το σύµβολο του παγκόσµιου καπιταλισµού, τη Γουόλ Στριτ.

Με λίγα λόγια ο εμπνευστής του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».

Ο 70χρονος ακτιβιστής ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια και την «Ημέρα Αντικαταναλωτισμού» (ή «Ημέρα Χωρίς Αγορές») που γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.

«Η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι κακό, κακό είναι συνήθως το τι αγοράζουμε», λέει, καλώντας μας να αναλογιστούμε έστω και για μία μέρα τη σχέση της κατανάλωσης με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τον Λασν, οι πλούσιες χώρες της Δύσης, που αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν το 80% των πόρων της Γης, προκαλώντας δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον και άδικη διανομή του πλούτου.

Οι επικριτές του καναδοεσθονού επισημαίνουν τη ματαιότητα του μηνύματός του, καθώς μια 24ωρη απομάκρυνση από τις αγορές δεν μπορεί να επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού.