Μια ανακαίνιση διαμερισμάτων _ τα οποία ο ολλανδικός Τύπος αποκαλεί «σπίτια χαλάλ» _ πυροδοτεί πολιτική διαμάχη στην Ολλανδία. Περίπου 180 διαμερίσματα στο Αμστερνταμ ανακαινίστηκαν με τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες μουσουλμάνων ενοίκων: ειδικές βρύσες για το τελετουργικό πλύσιμο πριν από την προσευχή, συρόμενες πόρτες για να κρατούν χωριστά άντρες και γυναίκες και κουζίνες που κλείνουν με πόρτα για να απομονώνονται οι γυναίκες.
Μερικοί εθνικιστές πολιτικοί ξεσηκώνουν την αντίδραση του κοινού, προειδοποιώντας ότι όποιος ζητά τέτοιες μετατροπές πρέπει «να αναχωρήσει για τη Μέκκα». Αυτό που κάνει τις μετατροπές τόσο αμφιλεγόμενες είναι η θρησκευτική τους διάσταση.
Ο Βιμ ντε Βάαρντ από το εταιρεία ακινήτων Eigen Haard επιμένει ότι οι αλλαγές «δεν είναι θρησκευτικής έμπνευσης _ απλώς προσαρμογές για πρακτικούς λόγους». Οι προσαρμογές αποφασίστηκαν ύστερα από συνεννόηση με τους ενοίκους. Ο Ντε Βάαρντ τονίζει ότι τα διαμερίσματα δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε μουσουλμάνους αλλά θα δοθούν με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.
Ο αμφιλεγόμενος αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς κατηγορεί τις ολλανδικές αρχές ότι υποκύπτουν «σε ένα μεσαιωνικό απαρτχάιντ των δύο φύλων». Σύμφωνα με το BBC, ύστερα από τα άσχημα αποτελέσματα που έφερε στις τελευταίες εκλογές, ο Βίλντερς προσπαθεί να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους με τις «πιασάρικες» δηλώσεις του. Και τα καταφέρνει: πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν πραγματοποιούνταν εκλογές αύριο, θα τις κέρδιζε το κόμμα του, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV).
«Οι μετανάστες αυτοί φέρνουν τις αξίες τους στην ολλανδική κοινωνία ενώ θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο _ εκείνοι να προσαρμοστούν στις δικές μας αξίες», λέει ψηφοφόρος του PVV. «Αν ζητήσουν να διαχωριστούν άντρες και γυναίκες στα λεωφορεία, τι θα κάνουμε;».
Αλλοι υποστηρίζουν ότι «είναι λάθος να επιχορηγούμε τις ανισότητες με χρήματα των φορολογούμενων», επειδή το κράτος λειτουργεί ως εγγυητής για τα διαμερίσματα αυτά.
Όμως πολλοί κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκονται τα «σπίτια χαλάλ» δηλώνουν ότι δεν τους ενοχλεί τι κάνουν οι γείτονές τους μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους.