Διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις προκάλεσε η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τη δυτική ακτής της Βόρειας Κορέας και πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την εκτόξευση του πυραύλου εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα η Νότια Κορέα και η Ρωσία, καθώς η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για μία «άκρως προκλητική κίνηση που παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ» και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση «κατάλληλων μέτρων» σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, καθώς έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη στενή συνεργασία με τους φίλους της στην περιοχή.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους έξι εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», είπε ο Βίτορ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες».

Η Κίνα καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους.

«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκειμένου η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο»
, επισημαίνεται σε σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου Νέα Κίνα που εκτιμά ότι «είναι καιρός να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στην κορεατική χερσόνησο».

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της και ο ιαπωνικός λαός την ανησυχία του μετά την «απαράδεκτη» δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Ύστερα από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).

Η Βόρεια Κορέα, πάντως, από την πλευρά της δηλώνει ότι επρόκειτο για την αποστολή ενός δορυφόρου στο διάστημα και ότι είχε ενημερώσει τους διεθνής οργανισμούς ότι, σύμφωνα με την προγραμματισμένη τροχιά, ο πύραυλος θα περνούσε πάνω από τα νότια νησιά της Ιαπωνίας, κοντά στην Οκινάουα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2012 που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας και, παρά το γεγονός ότι ο δορυφόρος τον οποίο μετέφερε μπήκε επιτυχώς σε τροχιά, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για μία συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων.


Διαμαρτύρεται και ο ΟΗΕ

Στις διαμαρτυρίες προστέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, καταδίκασε απερίφραστα σήμερα την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Συνιστά «προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο γενικός γραμματέας «εκφράζει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου που ανακοίνωσε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία το Συμβούλιο ζητεί από τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε καμιά εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπαν «ασκεί πιέσεις στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να μην προβεί σε εκτόξευση πυραύλου και αντί αυτού να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους γείτονές της λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού της».

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η προκλητική ενέργεια στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο Μπαν είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών που τους ανησυχεί ιδιαίτερα η εκτόξευση αυτή.

Η απάντηση της Μόσχας

Η Μόσχα καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» της και λέγοντας ότι η απομονωμένη αυτή χώρα της κορεατικής χερσονήσου παραβίασε την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση από την Πιονγκγιάνγκ.

«Η νέα δοκιμή πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, προκαλεί βαθιά λύπη», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η πρωτοβουλία της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση αυτή δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατάσταση στην περιοχή», εκτιμά η Μόσχα καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές. Η ενέργεια αυτή καθιστά «πολύ πιο δύσκολες» τις διεθνείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η Μόσχα ζητώντας από τις άλλες χώρες να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παρακολούθησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου κατά μήκος της νότιας πορείας που ακολούθησε από τη βορειοκορεατική χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του στρατού Interfax-AVN.

«Έγκαιρη προειδοποίηση των πυραυλικών συστημάτων παρακολούθησε τη βορειοκορεατική εκτόξευση. Ο πύραυλος ακολούθησε πορεία προς νότον. Δεν έθεσε απειλή για τη Ρωσία», σύμφωνα με το Interfax-AVN που επικαλείται πηγή του υπουργείου Άμυνας την οποία δεν κατονομάζει.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ο σημερινός έθεσε, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, σε τροχιά δορυφόρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των γειτονικών της χωρών που κάνουν λόγο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας εντός της ημέρας.