Ο δήμος των Βρυξελλών στο Βέλγιο στόλισε την κεντρική πλατεία για την εορταστική περίοδο όχι με το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά με μια ηλεκτρονική εικαστική εγκατάσταση με οθόνες, εν είδη αφηρημένης τέχνης.
Το περίεργο αυτό δέντρο, ονόματι «Φαρμακείο» (επειδή μοιάζει με τον πράσινο σταυρό που αναβοσβήνει έξω από τα φαρμακεία), είναι μία κατασκευή ύψους 25 μέτρων, η οποία αποτελείται από τηλεοπτικές οθόνες σε σχήμα που μιμούνται το έλατο. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του ηλεκτρονικού δέντρου και από εκεί να θαυμάσουν την θέα της πόλης.
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην στολίσει φέτος με χριστουγεννιάτικο δέντρο την πλατεία Γκραν Πλας, αλλά να χρησιμοποιήσει ένα πιο… ανεξίθρησκο γιορτινό θέμα, προκειμένου να μην προσβληθεί ο μουσουλμανικός και εν γένει αλλόθρησκος πληθυσμός της πόλης, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση ορισμένων συντηρητικών κατοίκων.
Ο δήμος υποστηρίζει πως «το δέντρο ως σύμβολο των χριστιανικών Χριστουγέννων μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους των άλλων θρησκειών» και πως η εγκατάσταση αυτή είναι μέρος της γενικότερης θεματικής του χρόνου που είναι το φως.
«Γνωρίζουμε πως ζούμε σε μια χώρα με χριστιανική κουλτούρα, οπότε δεν μας πειράζει να βλέπουμε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο», τονίζει από την πλευρά του ο Σεμσετίν Ουγκουρλού, εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας του Βελγίου, κατευνάζοντας τα πνεύματα.
Οι Μουσουλμάνοι εκπροσωπούν το22% του πληθυσμού της βελγικής πρωτεύουσας και πρόσφατα δύο Μουσουλμάνοι εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.