Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να παροπλίσει, μετά από 51 χρόνια υπηρεσίας στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, το πρώτο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το Enterprise (CVN – 65). Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παροπλιστεί το 2014 ή ακόμα το 2015 ανάλογα με τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων του και την ολοκλήρωση της αντικατάστασής του από το αεροπλανοφόρο Gerald Ford (CVN -78). Η οικονομική κρίση όμως χτύπησε και τα πυρηνοκίνητα αεροπλαναφόρα.

Ο προϋπολογισμός του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για το οικονομικό έτος 2010 περιόρισε τη ζωή του μέχρι το 2013 όταν θα έχει υπηρετήσει επί 51 συναπτά έτη, περισσότερο δηλαδήγ από κάθε άλλο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Η τελευταία, πριν από τον παροπλισμό του, επιχείρηση, άρχισε στις 10 Μαρτίου του 2012 και τελείωσε στις 4 Νοεμβρίου του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ελλιμενισθεί στο ναύσταθμο του Norfolk στη Βιρτζίνια πέρασε δύο φορές από το Πέραμα και από τη Σούδα. Από τη Σούδα μάλιστα είχε περάσει πριν από λίγες εβδομάδες.

Το Enterprise είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο. Το μήκος του είναι 340 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματος 78,4 μέτρα. Είχε πλήρωμα πάνω από 5.000 άτομα ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν οκτώ πυρηνικοί αντιδραστήρες. Φιλοξενούσε δε πάνω από 70 υπερσύγχρονα αεροσκάφη.

Θεωρείται ο θρύλος του αμερικανικού ναυτικού και σε αυτό γυρίστηκε η ταινία Top Gun με τον Τομ Κρουζ.