Η Γιουροβίζιον πάντοτε δίχαζε τους Ευρωπαίους: για ορισμένους αποτελεί εξωφρενική επίδειξη κακογουστιάς και για άλλους ζήτημα υψίστης εθνικής υπερηφάνειας. Όμως σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από τη λιτότητα, , η συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού θεωρείται ολοένα και περισσότερο υπέρογκο και για πολλούς περιττό έξοδο.
Με αυτό το σκεπτικό, η Πολωνία και η Πορτογαλία αποσύρθηκαν για οικονομικούς λόγους από τον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας.
Σύμφωνα με το έθιμο της Γιουροβίζιον, ο νικητής είναι υποχρεωμένος να φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό και στον διαγωνισμό του 2012 κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχαν πει στους ισπανούς διαγωνιζόμενους να μην προσπαθήσουν να κερδίσουν. Τώρα φαίνεται ότι να προσπαθήσουν να πάρουν … μηδέν βαθμούς, οι συμμετέχουσες χώρες προτιμούν να μην είναι πια συμμετέχουσες και αποσύρονται.
Η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας ανέφερε οικονομικές δυσχέρειες ως τον κύριο λόγο που δεν θα συμμετάσχει στη Γιουροβίζιον το 2013. Η Πορτογαλία πήρε δάνειο ύψους 63 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ πέρυσι, ενώ ενόψει νέων μέτρων λιτότητας που πρόκειται να επιβληθούν στη χώρα χιλιάδες Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους και σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν και με τις αρχές. Εν μέσω περικοπών, η διοργάνωση ενός διαγωνισμού τραγουδιού, είναι το τελευταίο που επιθυμεί η Λισσαβόνα. Δεδομένου μάλιστα ότι ποτέ η Πορτογαλία δεν έχει ανέβει πάνω από την έκτη θέση στην κατάταξη, δεν έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί, αλλά δεν το διακινδυνεύει.
Η Πολωνία, από την άλλη, πέρυσι δεν συμμετείχε και πήρε την ίδια απόφαση και για εφέτος, αναφέροντας οικονομικές πιέσεις, δεδομένου ότι συνφιλοξένησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φέτος το καλοκαίρι.