Eνισχυμένη από την οκταήμερη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη βγαίνει η Χαμάς, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας «Washington Post» από τη Λωρίδα της Γάζας.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός η Χαμάς οργάνωσε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Γάζα προκειμένου να γιορτάσει «τη νίκη της», όπως ισχυρίστηκε, που σήμανε «έναν θρίαμβο για την παλαιστινιακή αντίσταση».
Και μάλιστα έναν «θρίαμβο» που λειτούργησε ενοποιητικά, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, «όλες οι παλαιστινιακές φράξιες συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία».

Πράγματι, η κατάπαυση επετεύχθη ύστερα από συνεννόηση του Χανίγιε τόσο με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (παρακλάδι της Χαμάς), όσο και με τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, το στρατιωτικό παρακλάδι της Φατάχ.

Κάπως έτσι η Χαμάς ενίσχυσε την πολιτική της θέση και ανάμεσα στους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, αφού έδειξε έτοιμη να δει «μπροστά» και να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, σεβόμενη τους ανθρώπους στη Δυτική Όχθη, κάτι που δεν φαίνεται να κάνει η Φατάχ, που τορπιλίζει κάθε προσπάθεια πολιτικής γέφυρας με τους ισλαμιστές της Λωρίδας της Γάζας.

«Το Ισραήλ προσπάθησε να κάνει τους ανθρώπους εδώ να μισήσουν την Χαμάς, όμως μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την κατάπαυση του πυρός, οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης εχουν αρχίσει να αγαπάνε τη Χαμάς», τονίζει ένας παλαιστίνιος καλλιεργητής φράουλας στη Δυτική Οχθη, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
«Η Χαμάς αποδεικνύει πως κοιτάει το μέλλον κι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα εδώ κι ένα χρόνο σε πολλά αραβικά κράτη», εκτιμά ο παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Γκασάν Κατίμπ.
«Αν [το Ισραήλ] τη σεβαστεί [την κατάπαυση], θα τη σεβαστούμε κι εμείς», επισημαίνει ο Γκάζι Χαμάντ, εκπρόσωπος της Χαμάς, που ωστόσο δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον της συμφωνίας. «Αμφιβάλλω πως το Ισραήλ θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αν δεν εφαρμοστούν όλοι οι όροι της κατάπαυσης, τότε η Χαμάς θα τη θεωρήσει «ανοικτή» και θα έχει κάθε δικαίωμα να την παραβιάσει», κατέληξε ο Χαμάντ.
Η εκεχειρία της περασμένης Τετάρτης έδωσε τέλος σε οχτώ ημέρες σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των δυο πλευρών με 163 Παλαιστίνιους και 6 Ισραηλινούς νεκρούς. Τη συμφωνία ανακοίνωσε η Αίγυπτος, ο ισλαμιστής πρόεδρος της οποίας. Μοχάμεντ Μόρσι, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχοντας την διπλωματική στήριξη και της Ουάσιγκτον.