Πολωνοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση κατά του προέδρου της Πολωνίας, του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτών. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 45χρονος ακαδημαϊκός ερευνητής σκόπευε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο της Πολωνίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στον άνδρα και τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 άτομα στην Νορβηγία το 2011.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο άντρας αυτός, επιστήμονας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, είχε συγκεντρώσει ένα μικρό οπλοστάσιο εκρηκτικών υλών, όπλων, πυροκροτητών και προσπαθούσε να πείσει και άλλους να τον βοηθήσουν.

Βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα έδειχνε μια δοκιμή της έκρηξης που προκάλεσε ένα μεγάλο κρατήρα, διευκρίνισαν οι εισαγγελείς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στον άνδρα και τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 άτομα στην Νορβηγία το 2011.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ύποπτος σκόπευσε να αντιγράψει τις μεθόδους του Νορβηγού, ο οποίος προχώρησε στις δολοφονίες, επικαλούμενος ρατσιστικά κίνητρα.

«Δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τον Μπρέιβικ» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι ήταν η μελέτη των επαφών του Μπρέιβικ στο εξωτερικό που βοήθησε τους Πολωνούς ερευνητές να φτάσουν στον ύποπτο.

«Ο ύποπτος δεν ανήκει σε πολιτική οργάνωση ή κόμμα. Ισχυρίζεται πως τα κίνητρά του ήταν εθνικιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά» τόνισε ο εισαγγελέας Πιοτρ Κράσον.

«Έκανε αναγνωριστικές κινήσεις στη συνοικία του κοινοβουλίου και παρακολουθούσε τις μετακινήσεις του προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Το κτίριο ήταν ο στόχος της επίθεσης» πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως οι νομικές διαδικασίες εναντίον του υπόπτου άρχισαν στις 5 Νοεμβρίου και πως την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας.