«Βαθιά λυπάται» το ΙΚΕΑ για την χρήση πολιτικών κρατουμένων στην παραγωγή των προϊόντων του. Αυτό συνέβη πριν από 25-30 χρόνια στην Ανατολική Γερμανία από μερικούς από τους προμηθευτές της σουηδικής εταιρείας.
Πρώην πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι της Στάζι, της πανίσχυρης ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας, υποστήριξαν ότι αναγκάζονταν να εργαστούν στην παραγωγή των επίπλων του ΙΚΕΑ το οποίο είχε συμβόλαια με την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Οι κρατούμενοι αυτοί αναμένουν σήμερα αποζημίωση.
Ο Ράινερ Βάγκνερ, πρόεδρος της οργάνωσης UONG που έχουν σχηματίσει οι πρώην έγκλειστοι της Στάζι, έχει δηλώσει ότι το ΙΚΕΑ ήταν μόνο μία από τις πολλές εταιρείες που επωφελήθηκαν από την χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Ανατολική Γερμανία από την δεκαετία του ’60 ως την δεκαετία του ’80. Η οργάνωση διεξάγει εκστρατεία για την αποζημίωσή τους.
«Το ΙΚΕΑ άνοιξε τον δρόμο και είμαστε ευγνώμονες», δήλωσε ο Βάγκνερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Παρασκευή.
Η Τζινέτ Σκγέλμος, στέλεχος του ΙΚΕΑ, είπε: «Λυπούμαστε βαθιά για το ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Η χρήση πολιτικών κρατουμένων στην παραγωγή δεν ήταν ποτέ αποδεκτή από το ΙΚΕΑ». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει να βεβαιωθεί ότι δεν θα χρησιμοποιούνται κρατούμενοι στην παραγωγή αλλά «είναι σήμερα σαφές ότι οι προσπάθειές μας δεν ήταν αρκετές».
Την έρευνα για την χρήση πολιτικών κρατουμένων στην παραγωγή επίπλων του ΙΚΕΑ την ανέλαβε η Ernst & Young. Πήρε συνεντεύξεις από 90 άτομα, νυν και πρώην υπαλλήλους του ΙΚΕΑ και μάρτυρες από την πρώην Ανατολική Γερμανία.