Αύξηση της φτώχειας σημειώνεται κυρίως στις μεγάλες γερμανικές πόλεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Ένωσης Ινστιτούτων Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Στο Βερολίνο, στην Λειψία, στο Ανόβερο, στην Βρέμη, στο Ντόρτμουντ και στο Ντούιζμπουργκ ένας στους τέσσερις ως ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κατάσταση είναι αισθητά καλύτερη στο Αμβούργο και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της νότιας Γερμανίας.

Κατά το διάστημα 2005-2011 το ποσοστό της φτώχειας έχει αυξηθεί από 17,5% σε 19,6%, ενώ, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, στις 15 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Στο σύνολο της Γερμανίας, το ποσοστό της φτώχειας έχει αυξηθεί κατά τον τελευταίο χρόνο από 14,5% σε 15,1%, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανέργων.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί, τονίζουν οι ερευνητές, ως αποτέλεσμα των μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων, αλλά και του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα χαμηλής μισθοδοσίας.

Στην Γερμανία τυπικά φτωχός θεωρείται όποιος έχει ατομικό εισόδημα κάτω των 848 ευρώ τον μήνα.