Ο Φρανσουά Ολάντ πιέζεται από τη Μόσχα να υπογράψει για την αποπεράτωση μιας ρώσικης ορθόδοξης εκκλησίας την οποία είχε υποσχεθεί το 2010 ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η λήξη της προθεσμίας για την έγκριση της κατασκευής του ορθόδοξου ναού λήγει στις 29 Νοεμβρίου και ο γάλλος πρόεδρος δέχεται το «στενό μαρκάρισμα» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να πει το τελικό «ναι», ώστε να συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη, για τις 27 Νοεμβρίου, επίσκεψη του Μεντβέντεφ στο Παρίσι.
Η εκκλησία θα ανεγερθεί πάνω σε ένα μεγάλο οικόπεδο στις όχθες του Σηκουάνα που η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε από τη Γαλλία έναντι 70 εκατ. ευρώ με σκοπό να «αναδειχθεί ο ρωσικός πολιτισμός».
Ωστόσο, η κατασκευή του ορθόδοξου ναού «σκοντάφτει» πάνω στον Σοσιαλιστή δήμαρχο του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ ο οποίος διαφωνεί ρητά με το σχέδιο που κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής που διοργανώθηκε για το σκοπό αυτό.
Ο δήμαρχος θεωρεί λίγο-πολύ ως… κιτς την κατασκευή μιας λευκής εκκλησίας με πέντε χρυσούς τρούλους και μια κυματιστή γυάλινη οροφή, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «φύρδην μίγδην αρχιτεκτονική», «μέτρια, βιαστικής σύλληψης αρχιτεκτονική» και «κάτι που δεν ταιριάζει σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ούτε σε μια τοποθεσία κοντά στον Πύργο του Αϊφελ».
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αντίθεσή μου σε αυτό το σχέδιο που συμφωνήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πόλης του Παρισιού», δήλωσε ο Ντελανοέ καλώντας την UNESCO, που έχει αναγνωρίσει τις όχθες του Σηκουάνα ως «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», να παρέμβει ώστε να μη δοθεί καμία άδεια χωρίς την σύμφωνη γνώμη διεθνών ειδικών.

«Ο δήμαρχος εκφράζει την προσωπική του γνώμη η οποία δεν έχει καμία νομική σημασία», έσπευσε να τον κατακεραυνώσει εκπρόσωπος του Κρεμίνου.