Η εκλογική αναμέτρηση της 6ηςΝοεμβρίου κρίθηκε σε τρία βασικά «μέτωπα»: στην οικονομία των μεσοδυτικών Πολιτειών, στα δικαιώματα των γυναικών και στα δικαιώματα των γκέι, λέει μιλώντας στο «Βήμα» ηΡουθ Ο’ Μπράιεν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης (City University of New York). «Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η επικράτηση του Ομπάμα στις κρίσιμες μεσοδυτικές Πολιτείες, κυρίως στο Οχάιο και στο Μίσιγκαν, του χάρισε τη νίκη. Λίγοι ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι αυτή η επικράτηση ήταν αποτέλεσμα προσχεδιασμένης στρατηγικής του προέδρου εδώ και πάνω από τρία χρόνια» τονίζει η κυρία Ο’ Μπράιεν. Αν και το διακύβευμα των εκλογών ήταν χωρίς αμφιβολία η οικονομία, η ίδια πιστεύει ότι το ζήτημα ήταν πιο εστιασμένο στις Πολιτείες-«κλειδιά» απ’ ό,τι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται.
«Οταν το 2009 ο Ομπάμα αποφάσισε να διασώσει την αυτοκινητοβιομηχανία μέσω δημοσίου χρήματος, αυτή ήταν μια καλά μελετημένη απόφαση. Με αυτόν τον τρόπο διέσωσε την τοπική οικονομία του Οχάιο και του Μίσιγκαν που βασίζονται στην Κράισλερ και στην Τζένεραλ Μότορς, προστάτευσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και κέρδισε την εύνοια των ισχυρών εργατικών σωματείων» λέει η κυρία Ο’ Μπράιεν. Τονίζει μάλιστα ότι τρία χρόνια αργότερα ο πρόεδρος αξιοποίησε στρατηγικά αυτή την πολιτική του κατά τη διάρκεια των προεδρικών ντιμπέιτ. «Στα ντιμπέιτ επανελάμβανε ότι ο ίδιος έσωσε την Κράισλερ και κατηγορούσε τον Ρόμνεϊ που ήταν υπέρ μιας ελεγχόμενης πτώχευσης. Ετσι ο Ρόμνεϊ δεν κατόρθωσε καν να κερδίσει το Μίσιγκαν, τη στιγμή που ο ίδιος κατάγεται από αυτή την Πολιτεία!» προσθέτει η κυρία Ο’ Μπράιεν. «Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Ομπάμα προέβλεψε ήδη από το 2008 πως το Οχάιο θα ήταν «κλειδί» για τις εκλογές. Και ήξερε ότι θα το ξανακέρδιζε αν δούλευε συστηματικά γι’ αυτό» καταλήγει.
Το επόμενο ζήτημα-«κλειδί» για την εκλογική νίκη ήταν, σύμφωνα με την κυρία Ο’ Μπράιεν, ο επονομαζόμενος «πόλεμος κατά των γυναικών» (war on women). Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την προεκλογική περίοδο και περιγράφει συλλήβδην τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικανών που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών σε τομείς όπως η έκτρωση, η νομική προστασία κατά του βιασμού και η δωρεάν αντισύλληψη. Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται ότι ο «πόλεμος κατά των γυναικών» είναι όρος επίπλαστος, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να υπερτονίσουν τη σημασία της «απειλής» προς τις γυναίκες. Οι τελευταίοι φαίνεται να τις έπεισαν, σύμφωνα με την κυρία Ο’ Μπράιεν.
«Οι εκλογές της Τρίτης σημείωσαν ένα σημαντικόρεκόρ: εξελέγη ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών γερουσιαστών στην Ιστορία. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, η μεγαλύτερη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό ήταν η εκλογή τηςΤάμι Μπάλντουιν,της πρώτης δεδηλωμένα λεσβίας γερουσιαστή στην Ιστορία» προσθέτει. Η ίδια πιστεύει ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται άμεσα με την επικράτηση του Ομπάμα στις εκλογές. «Είναι ο πρόεδρος που έκανε τα περισσότερα βήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και για την γκέι κοινότητα. Ηδη από το 2009 έδωσε ισχυρό μήνυμα, όταν διόρισε την πρώτη δεδηλωμένα λεσβία επίτροπο για να ηγηθεί της Επιτροπής Εργασιακής Ισότητας των ΗΠΑ (Equal Employment Opportunity Commission)» καταλήγει.

* Το βιβλίο της κυρίας Ο’ Μπράιεν με τίτλο «Ανάμεσα σε πολλούς, Ενας: Ο Ομπάμα και η τρίτη αμερικανική πολιτική παράδοση» κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ