Οταν ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρήσει από το Αφγανιστάν – το 2014, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο του επανεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα -, προφανώς θα πάρει μαζί του και τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των ορεινών στρατοπέδων και των φυλακίων όπου βρίσκεται ο εκπαιδευμένος από τους Αμερικανούς κυβερνητικός στρατός που μάχεται τους Ταλιμπάν.
Ηδη τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται λιγότερο επειδή δίνουν στόχο και τον ρόλο τους έχουν αναλάβει χιλιάδες… γαϊδούρια. Αυτά μεταφέρουν νερό και εφόδια στις εσχατιές του ορεινότατου Αφγανιστάν. Εδώ όμως έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα: οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών απαιτούν να πληρωθούν τα χρωστούμενα (ή να πετύχουν μια νέα, πιο επικερδή χρηματική συμφωνία) για την εκμίσθωση των ζωντανών, διαφορετικά θα αρνηθούν να τα θέσουν στην υπηρεσία του αφγανικού στρατού.
«Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο πόλεμος εδώ θα κατέληγε στα μουλάρια και στους ιδιοκτήτες τους;» αναρωτιέται ο διοικητής μονάδας στην περιοχή του Κόναρ, αντισυνταγματάρχης Μπράντον Νιούτον. Και προσθέτει (αυτο)σαρκαστικά: «Δεν με είχαν εκπαιδεύσει για κάτι τέτοιο».

Αν δεν επιλυθεί το «πρόβλημα των γαϊδουριών», όπως πλέον αποκαλείται στους στρατιωτικούς κύκλους του Πενταγώνου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των φυλακίων στα ορεινά περάσματα και οι Ταλιμπάν με συντονισμένες επιθέσεις να καταλάβουν στρατηγικές μονάδες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συμπαθή τετράποδα μπαίνουν στην υπηρεσία ενός βρώμικου πολέμου. Ο διαβόητος Γκαστ Αβράκωτος, ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής πράκτορας της CIA, ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τη χρησιμότητά τους όταν, στη δεκαετία του 1980, κατάφερε να εξοπλίσει τους μουτζαχεντίν αντάρτες στο Αφγανιστάν με πυραύλους Στίνγκερ, που δυσχέραιναν τη θέση των Σοβιετικών και το 1989 ανάγκασαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να αποφασίσει την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Οταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν το 1979 στο Αφγανιστάν, ο Αβράκωτος, απολαμβάνοντας τη στήριξη από τον αντικομουνιστή δημοκρατικό Γερουσιαστή Τσάρλι Ουίλσον, ανέλαβε να φέρει εις πέρας την επιχείρηση εξοπλισμού των μουτζαχεντίν μεταφέροντας στο Αφγανιστάν ισραηλινά και σοβιετικά (από τα αποθέματα της Αιγύπτου) όπλα.
Ο Αβράκωτος θέλησε κατόπιν να οργανώσει βάσεις εκπαίδευσης των μουτζαχεντίν σε πακιστανικό και αφγανικό έδαφος, προέκυψε όμως το πρόβλημα εξεύρεσης τρόπου μεταφοράς των όπλων ως εκεί. Ο πανούργος ελληνοαμερικανός πράκτορας, ο οποίος είχε «διαπρέψει» και στην Αθήνα σε βρώμικο ρόλο συνδέσμου με τους χουντικούς της 21ης Απριλίου 1967, έλυσε το ζήτημα αγοράζοντας και μεταφέροντας χιλιάδες γαϊδούρια και μουλάρια από την Κύπρο ως το Καράτσι του Πακιστάν.

Φορτωμένα με υπερσύγχρονα όπλα και πυραύλους Στίνγκερ, τα μουλάρια τροφοδότησαν αντισοβιετικούς πολέμαρχους, ανάμεσα στους οποίους και ο μετέπειτα ιδρυτής της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.