Το τρίτο και τελευταίο ντιμπέϊτ επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πώς βλέπουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ τις άλλες χώρες, και τις σχέσεις τους με αυτές; Φαίνεται ότι, προς το παρόν, η Πολωνία δίνει το «καλό παράδειγμα» ενώ η Ελλάδα είναι το «παράδειγμα προς αποφυγήν». Ας δούμε τι λένε.
Ελλάδα:
Ο Ρόμνεϊ αναφέρεται στην Ελλάδα όταν θέλει να στηλιτεύσει τις επιδόσεις του Ομπάμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος. «Αν αυτός ο πρόεδρος συνεχίσει να ξοδεύει ένα τρισ. δολάρια… θα μας δείτε στον δρόμο της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό», είπε.
Ο Ομπάμα εκτιμά ότι τα προβλήματα της Αμερικής δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο της Ελλάδας, και στην επέτειο της 25ης Μαρτίου μίλησε για «κοινές αξίες και κοινά ιδανικά». «Οι πατέρες του έθνους μας ήταν μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας και της ελληνικής ιστορίας, και στράφηκαν σε ελληνικές αρχές για να καθοδηγήσουν το έθνος μας», είπε.

Πολωνία:
Ο Ρόμνεϊ έχει μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια για αυτό το έθνος που «εν μέσω οικονομικής κρίσης και τελμάτωσης, έχει μια οικονομία που ξεπέρασε σε ανάπτυξη όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη… η Πολωνία είναι υπόδειγμα και υπερασπιστής της ελευθερίας».
Και ο Ομπάμα έχει πει ότι η μετάβαση της Πολωνίας από την σοβιετική κυριαρχία είναι πηγή έμπνευσης. «Οι πράξεις σας άνοιξαν έναν δρόμο για ελευθερία που ενέπνευσε πολλούς… Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα έθνη με ανάλογες εμπειρίες να πάρουν διδάγματα από την Πολωνία», είπε.

Βρετανία:

Οι δύο χώρες είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, και ο Ομπάμα έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Ρόμνεϊ έκανε γκάφα στην επίσκεψή του, το καλοκαίρι, όταν αμφέβαλε για τις προετοιμασίες του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς.

Ευρώπη:
Η ΕΕ έχει γίνει «βρώμικη λέξη» στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων – συνώνυμη με την δυσλειτουργική οικονομία. Ο Ρόμνεϊ κατηγορεί τον Ομπάμα ότι «μας κάνει να μοιάζουμε όλο και περισσότερο με την Ευρώπη».

Ισραήλ:
Διακηρύξεις φιλίας και συμμαχίας με το Ισραήλ είναι σταθερή αξία στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ έχει κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι δεν είναι αρκετά σκληρός στην υποστήριξη που δείχνει προς τον κύριο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

Ινδία:

Ο Ομπάμα εξόργισε τους Ινδούς επιχειρηματίες όταν είπε, τον Ιούλιο, ότι είναι «ακόμη πολύ δύκολο» να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. «Σε πάρα πολλούς τομείς, η Ινδία περιορίζει ή απαγορεύει τις ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο χώρες μας», τόνισε.

Καναδάς:

Ο Ρόμνεϊ λατρεύει το πετρέλαιο του Καναδά και λέει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αγοράζουν περισσότερο. Ο Ομπάμα αποκαλεί την χώρα «έμπιστο σύμμαχο» και υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο.

Ιράν:

Ο Ομπάμα λέει ότι ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά θα είναι κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ κατηγορεί τον πρόεδρο για «ηγετικό έλλειμμα» στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν. «Οι αγιατολάδες που φωνάζουν «θάνατος στην Αμερική» δεν πρόκειται να μεταπειστούν με λόγια», είπε.

Κίνα:

Ο Ρόμνεϊ κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμα, κρατώντας το υποτιμημένο έναντι του δολαρίου. Λέει ότι θα σταματήσει «αυτή την απάτη», αν εκλεγεί πρόεδρος. Ο Ομπάμα βλέπει την Κίνα σαν ανταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά.

Λατινική Αμερική:
Ο Ρόμνεϊ είναι υπέρ περισσότερων εμπορικών σχέσεων με τους γείτονες στη Λατινική Αμερική, αλλά θεωρεί τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας, και την Κούβα, εχθρούς των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα λέει ότι θέλει «συμμαχίες ισότητας, που θα βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό».

Λιβύη:
Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, έχει γίνει ένα από τα κύρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία, καθώς μαίνεται η διαμάχη για την αντίδραση του Λευκού Οίκου. Και οι δύο υποψήφιοι μιλάνε, πάντως, με θερμά λόγια για τον λαό της Λιβύης.