Περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ τους και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας στην Μάαρετ αλ Νούμαν, στη βορειοδυτική Συρία την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Βομβαρδιστικά της συριακής αεροπορίας πετούσαν πάνω από την Μάαρετ αλ Νούμαν και την περιφέρειά της όλο το πρωινό και έριξαν τουλάχιστον 10 βόμβες στην πόλη και στα ανατολικά περίχωρά της, όπου αντικαθεστωτικοί πολιορκούν την στρατιωτική βάση του Ουάντι Ντάιφ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από τον στρατό.

Οι αντικαθεστωτικοί πήραν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες τον έλεγχο της Μάαρετ αλ Νούμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σε άλλο περιστατικό, άνδρας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε κοντά στο συριακό υπουργείο Εσωτερικών στη Δαμασκό, χωρίς να προκληθούν θύματα, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των υπηρεσιών
ασφαλείας.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: 51 είναι πολίτες, 49 στρατιώτες και 40 αντάρτες.

Η κατανομή του αριθμού των νεκρών κάνει πλέον σαφές ότι η ένοπλη αντιπαράθεση έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά εμφυλίου: πέρυσι ή μέχρι τις αρχές του 2012, οι νεκροί ήταν σχεδόν όλοι άμαχοι. Από τον περασμένο Μάρτιο οι νεκροί υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 32.000.

Σε τουλάχιστον 30.000 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι

* Δύο ξαδέλφια του πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα στην Ιορδανία κατά την επιστροφή τους από τη Συρία, όπου μάχονταν στο πλευρό των Σύρων αντιπολιτευόμενων, δήλωσε αξιωματούχος των σαλαφιστών στην Ιορδανία. Στη Συρία βρίσκονταν πέντε μήνες. Ο Αμπού Μούσαμπ Ζαρκάουι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σκοτώθηκε το 2006 από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη βορειοανατολική Βαγδάτη.

* Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασαν την απαγωγή στη Συρία μιας Ουκρανής δημοσιογράφου, της Άνχαρ Κόσνεβα, η οποία κρατείται από Σύρους αντάρτες από τις 9 Οκτωβρίου, και ζήτησαν την απελευθέρωσή της.

«Να αποφευχθεί μία Σρεμπρένιτσα»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να μιλήσει με μία φωνή» για την περίπτωση της Συρίας, ευχόμενη η «απελπιστική κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, να μην οδηγήσει σε μια Σρεμπρένιτσα στη χώρα αυτή.

Επανέλαβε δε ότι οι δύο πλευρές στη συριακή σύγκρουση έχουν διαπράξει εγκλήματα που «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και επικαλέστηκε τη χρήση βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις για την καταστροφή μεγάλων τμημάτων πόλεων, κυρίως στην Χομς και στο Χαλέπι, και τη χρήση «από εξτρεμιστικές ομάδες της αντιπολίτευσης τεράστιων βομβών που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους παράλληλα με τους στρατιωτικούς στόχους που πλήττουν».

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, επισήμανε ότι βλέπει μια «μικροσκοπική πιθανότητα» η κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο ίδιος να οδηγήσει σε μια διαρκή εκεχειρία.

Ο Μπραχίμι το Σάββατο θα μεταβεί στη Δαμασκό όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ.

Βολές κατά της Τουρκίας, Σ.Αραβίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί σε επιστολές της προς τον ΟΗΕ τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, οι οποίες υποστηρίζουν την εξέγερση στη Συρία, ότι έχουν συνάψει ένα σύμφωνο με την Αλ Κάιντα για να οργανώσει τη μεταφορά μαχητών του δικτύου της στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, δηλώνει ότι έχει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» και όλο και περισσότερες «αποδείξεις για την εμπλοκή χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, στην υποστήριξη και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, συμβάλλοντας έτσι στην καταστροφή των προοπτικών για έναν διάλογο και ειρηνικές λύσεις».