Με προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν μέχρι και θέσεις σε αμερικανικό έδαφος απάντησε η Πιονγκγιάνγκ στη συμφωνία ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας για επέκταση της αμυντικής τους συνεργασίας – που μπορεί να τριπλασιάσει το βεληνεκές των συστημάτων της Σεούλ.

Ο στρατός της Βορείου Κορέας «περιλαμβανομένων των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων, έχουν την ικανότητα να πλήξουν όχι μόνο τις αμερικανικές δυνάμεις στην κορεατική χερσόνησο, αλλά επίσης την Ιαπωνία, το Γκουάμ και ακόμη και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εχθρό, «πυρηνική ικανότητα κατά πυρηνικής ικανότητας, πύραυλος κατά πυραύλου».

Οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ διατυπώνονται σε απάντηση της ανακοίνωσης την Κυριακή από τη Σεούλ για την υπογραφή νέας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον που θα της επιτρέψει σχεδόν να τριπλασιάσει το βεληνεκές των βαλλιστικών της πυραύλων για να καλύψουν το σύνολο του εδάφους της Βόρειας Κορέας.

Το βεληνεκές των νοτιοκορεατικών πυραύλων θα επιμηκυνθεί στα 800 χιλιόμετρα, από 300 σήμερα, και θα καλύπτει τμήμα της Κίνας και την Ιαπωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δύναμη 28.500 στρατιωτών στο έδαφος της Νότιας Κορέας και παρέχουν την εγγύηση της πυρηνικής τους ομπρέλας σε περίπτωση επίθεσης. Σε αντάλλαγμα, η Σεούλ είχε δεχθεί να περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων της το 2001 για την άμβλυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ωστόσο, απέναντι στις πυρηνικές και βαλλιστικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ ζητούσε την επιμήκυνση του βεληνεκούς των πυραύλων της και οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πύραυλος, με την επωνυμία Taepodong-2, βεληνεκούς 6.700 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της Βόρειας Κορέας, αλλά Σεούλ και Ουάσινγκτον, μαζί με τους συμμάχους τους, θεωρούν ότι πρόκειται για μία νέα φάση στο πρόγραμμα εξοπλισμού των βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ με πυρηνικές κεφαλές, που απαγορεύεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να καταγράψει πρόοδο στην τεχνολογία αυτή, όμως οι δοκιμές της δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε το 2006 και το 2009 δύο πυρηνικές δοκιμές που επέσυραν την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς διαθέτει επίσης 800 κινητούς πυραύλους , μεταξύ των οποίων 600 Scud που αποτελούν άμεση απειλή για τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν διαθέτει την τεχνολογία εξοπλισμού των πυραύλων της με πυρηνικές κεφαλές.