Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κλείνει την Κυριακή τα 60 του χρόνια και η είσοδός του στην έβδομη δεκαετία της ζωής του θα γίνει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.
Η πολιτική νεολαία του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία εγκαινίασε μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε η Ρωσία και η Ρωσία είναι ο Πούτιν» και θα διοργανώσει το Σαββατοκύριακο έναν μαραθώνιο ποίησης στον πιο τουριστικό δρόμο της Μόσχας, την οδό Αρμπάτ.
Οι γενέθλιες εκδηλώσεις για τον ρώσο ηγέτη δεν περιορίζονται στην πρωτεύουσα Μόσχα, αλλά εκτείνονται σε όλη την επικράτεια. Σε μια γέφυρα της πόλης Ροστόφ θα κρεμαστούν πανό με ευχές, ενώ στη πόλη Τσέλιαμπινσκ της Σιβηρίας θα στηθεί μια τεραστίων διαστάσεων ευχετήρια κάρτα, όπου οι θαυμαστές του Πούτιν θα μπορούν να γράψουν τις προσωπικές ευχές τους.

Στον Νότο της χώρας, στην πόλη Ταγκανρόγκ, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ρώσος θεατρικός συγγραφέας Αντον Τσέχοφ, παιδιά θα εκθέσουν 100 ζωγραφιές που έφτιαξαν ειδικά για τον πρόεδρο, ενώ στο φεστιβαλικό κλίμα θα συμβάλουν και αρκετά δημόσια τηλεοπτικά κανάλια με ειδικά αφιερώματα, ακόμη και μια κινηματογραφική ταινία με θέμα την καθημερινότητα του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, επέλεξε να… σφυράει αδιάφορα μέσα στο γενικό εορταστικό κλίμα, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν, να δηλώνει ότι ο πρόεδρος «θα οργανώσει στην οικία του μία πολύ διακριτική γιορτή, πλαισιωμένος από φίλους και συγγενείς, καθώς δεν αρέσκεται στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις», χωρίς να κάνει οποιαδήποτε νύξη για την φημολογούμενη άφιξη υψηλών προσκεκλημένων από άλλες χώρες, όπως ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρώην γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ολα αυτά συμβαινουν την ώρα που ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα το ΝΑΤΟ «απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου», αλλά δήλωσε ότι μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο. «Σε κάποιο βαθμό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αν δρα βάσει των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο», δήλωσε μιλώντας από μια ρωσική βάση στο Τατζικιστάν, όπου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για τη διατήρηση εκεί μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης ως το 2042.