Πολεμικά αεροσκάφη και άρματα μάχης του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν ανηλεώς την Παρασκευή το πρωί συνοικία της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, ενώ συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στην επαρχία της Ράκα, 50 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενισχύσεις του στρατού έχουν περικυκλώσει τη συνοικία Χαλντίγε της Χομς, η οποία γνώρισε την Παρασκευή το σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων πέντε μηνών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συνοικία αυτή δέχτηκε για πρώτη φορά αεροπορικό βομβαρδισμό.

Η Χομς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, σε πολλές συνοικίες της οποίας παραμένουν ακόμα οχυρωμένοι αντάρτες, αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και στόχο βομβαρδισμών εδώ και πολλούς μήνες.

Στην επαρχία της Ράκα, στη βόρεια Συρία, μάχες διεξάγονται στην περιοχή Μααντάν, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν συλλήψεις στην ίδια την πόλη. Η επαρχία αυτή βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τις Ταλ-αλ-Αμπιάντ και Ρασμ αλ-Γάζαλ όπου τουρκικά στρατεύματα έπληξαν την Πέμπτη στόχους, σε αντίποινα για την πτώση όλμου στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Ταλ αλ-Αμπιάντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ραμπί Αμπντέλ Ραχμάν, η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας είναι την Παρασκευή ήρεμη.

Ο στρατός βομβάρδισε και τις επαρχίες Ντεράα, Ιντλίμπ καθώς επίσης επαρχίες της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Συνολικά, τουλάχιστον 170 άνθρωποι – 74 πολίτες, 48 στρατιώτες και 48 αντάρτες – σκοτώθηκαν την Πέμπτη σεολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.