«Το Πλοίο των Αμβλώσεων, φθάνει στο Σμιρ του Μαρόκου, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ώρα 13.00μμ» ανακοίνωσαν οι «Women on Waves», οι γνωστές, πια ακτιβίστριες από την Ολλανδία που δίνουν στα διεθνή ύδατα τη λύση στις γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις. Οι αντιδράσεις, θα ξεκινήσουν ωστόσο, σίγουρα πολύ πριν πλησιάσουν τις μαροκινές ακτές.

Καθώς η στιγμή της άφιξής τους πλησιάζει, η αγωνία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο: είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η ολλανδική οργάνωση η οποία έχει τόσους φίλους παγκοσμίως όσο και εχθρούς, έχει προορισμό ένα μουσουλμανικό κράτος.

Ηταν το 2001, όταν οι «Γυναίκες στα Κύματα» ξεκίνησαν τη δράση τους από την πιο αυστηρή χώρα της Ευρώπης ως προς τις αμβλώσεις, την Ιρλανδία. Χιλιάδες γυναίκες τις περίμεναν με αγωνία, χιλιάδες και οι αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν, εκτός από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, να κάνουν ούτε μία άμβλωση. Ακολούθησε η Πολωνία το 2003 ενώ όταν πλησίασαν τις ακτές της Πορτογαλίας έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση έστειλε μέχρι και πολεμικό πλοίο για να μην τους επιτρέψει να αγκυροβολήσουν – για να προχωρήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία σε ύδατα όπου ισχύει το διεθνές δίκαιο. Την ίδια χρονιά, ήταν και η ίδια η πατρίδα τους που τους επέβαλε νομικούς περιορισμούς ως προς το έργο τους- σχετικούς με την παρουσία της ολλανδικής σημαίας στο πλοίο όπου πραγματοποιούνται οι αμβλώσεις. Μέχρι, που η συμμετοχή του Εργατικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας συνέβαλε στην άμβλυνση των περιορισμών, και οι «Women on Waves» έβαλαν πλώρη για νέους προορισμούς – και περιπέτειες με όσους αντιτίθενται στις αμβλώσεις.

Επειτα επομένως από ένα ακόμη ταξίδι στην Ισπανία, το 2008, οι δυναμικές κυρίες με επικεφαλής τη γιατρό Ρεμπέκα Γκόμπερτς καταφθάνουν στο μουσουλμανικό Μαρόκο. Μία χώρα όπου η άμβλωση είναι τόσο παράνομη όσο και ταμπού.

Βέβαια, δεν πηγαίνουν απρόσκλητες. Κάθε φορά που η γυναικεία οργάνωση αναλαμβάνει δράση σε μία χώρα, έχει προηγουμένως λάβει πρόσκληση από τοπικά κινήματα που κάνουν έκκληση για βοήθεια προκειμένου να σωθούν γυναίκες, πολλές φορές, από τον θάνατο – 13% των θανάτων παγκοσμίως σχετίζεται με άμβλωση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: όταν μία εγκυμοσύνη δεν είναι άλλωστε επιθυμητή η υποψήφια μητέρα μπορεί να καταφύγει σε άκρως ακατάλληλες μεθόδους για την υγεία της προκειμένου να τη διακόψει.

Αυτή τη φορά, ήταν η οργάνωση MALI (Εναλλακτικό Κίνημα για τις Ατομικές Ελευθερίες) η οποία έστειλε την πρόσκληση μέχρι την Ολλανδία ενημερώνοντας τις «Women on Waves» ότι καθημερινώς, σχεδόν 600 με 800 γυναίκες καταφεύγουν σε άμβλωση. Το κυριότερο, μόνο όσες βρίσκονται σε ευνοϊκή οικονομική κατάσταση μπορούν να προσφύγουν σε ασφαλή μέθοδο διακοπής της κύησης. Εκείνες που ανήκουν στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, δυστυχώς, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Πώς μπορούν να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο; Οι «Γυναίκες στα Κύματα» θα δώσουν στις ενδιαφερόμενες – αλλά κυρίως θα τις ενημερώσουν, το χάπι Misoprostol, το οποίο στο Μαρόκο λέγεται Artotec: με αυτό, είναι δυνατή η ασφαλής διακοπή της κύησης, μέχρι τις 12 εβδομάδες. Φαίνεται αυτονόητο, ωστόσο ελάχιστες γυναίκες γνωρίζουν ότι για να απαλλαγούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χρειάζονται 12 τέτοιες ταμπλέτες. Και εκείνες που δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι το Σμιρ; Οι εξ Ολλανδίαςορμώμενεςακτιβίστριες θα τις ενημερώνουν από το σχετικό τηλεφωνικό νούμερο που θα βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα www.womenonwaves.org.

Τόσο απλά. Πόσο απλά θα εξελιχθεί η προσπάθειά τους και στην πραγματικότητα, θα φανεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, καθώς θα καταφθάνουν στις ακτές του Μαρόκου. Σίγουρα, η παρουσία των «Women on Waves» θα γίνει – για άλλη μια φορά – αισθητή.